groningen%20003.jpg

Perinteellistä groningenilaista asumista

16.9.

 

Keskiviiko

 

Groningen

 

Luotto- tai pankkikortit eivät kelpaa paljon missään. Riihikuiva raha tietysti, mutta sitä on tottunut kortin heiluttamiseen. Ensin luultiin, että meiltä on rahat loppu, mutta mitä vielä. Kysymys on hollantilaisen pihiydestä ja vaikka Eu yrittää painostaa heitä yhdenmukaiseen korttikäytäntöön muun unionin kanssa, he eivät halua. Visat, Martercardit ja muut ulkomaalaiset hömpötykset eivät heille kelpaa. Heillä on oma luotto-ja pankkikorttisysteeminsä, joka on paljon havempi kuin kansainväliset rahan pyörittäjät. Hollantilaiset ovat tunnettua kauppiaskansaa ja aina olleet rahan arvon tietäviä, niin kerrotaan. Hyvää politiikkaa, kannatan pientä kansalaistottelemattomuutta Eu:n suuntaan. Ei näillä silti paljon Suomea paremmin mene. Valtionvelka on suurempi kuin Suomella, mutta ovat pystyneet kuitenkin julkisen sektorin menoja kuristamaan prosentilla tänä vuonna. Sipilälle niin pienet säästöt eivät voi millään riittää.

 

Hollantilaiset ovat kansakuntana maailman pitkäkasvuisinta porukka. Pidempikasvuisia heimoja tosin, löytyy niinkuin maasait ja eteläsudanilaiset, muta hollantilaiset ovat pitkiä hujoppeja koko kansa. Sen lisäksi hollantilaiset miehet ovat tutkimusten mukaan maailman parhaita rakastajia. En ehtinyt ennen avioitumistani kokeilemaan, mutta ehdotan, että tutkimushaluiset naiset selvittäisivät onko tieto paikkansapitävä. En muista, mikä tutkimuslaitos tutkimuksen suoritti ja miten se käytännössä toteutettiin, mutta tutkimustiedon oikeellisuuden vahvistaminen ja tulosten ajankohtaistaminen lienee koko tutkimusyhteisön kannalta tärkeää.

 

Tilasin kaupungilla lounaaksi vuohenjuustosalaatin. Sain kaksi kahvinruskeaa valtavaa leipäpalaa, jotka oli voideltu jollain makealla hillolla, niiden päällä noin kymmenen rucolan lehteä ja kaksi isoa viipaletta vuohenjuustoa. Voiko viljaa pitää vihanneksena, jos oikein yrittää?

 

Aamupäivä meni veneen siivoamisessa. Katsoimme kesäkauden päättyneeksi ja pistimme shortsit, sandaalit ja käyttämättömät uimapuvut kesälaatikkoon ja otimme esiin villapuserot, pipot ja lämpökerrastot talvilaatikosta. Emme usko enää kesän palaavan. Tänäänkin satoi lakkaamatta muutamaa keskipäivän tuntia lukuunottamatta. Silitin haikeana vain puolilleen kulunutta pientä aurinko-öljypulloa.

*********************

groningen%20006.jpg

Luulisin että tämän asuintalon arkkitehti on käynyt Pariisissa opissa.Vai onko se toisin päin? Champs Elyseen takaa kurkistaa uusi riemukaari, joka muistuttaa aivan tätä taloa.  Tämä on tosin asuintalo