IMG_1030.jpg

Seetripuun runko muuttuu veneeksi.Paimpolin venestaaman suulla.

9.7. Paimpol

 

Vielä pari päivää sitten emme tienneet, että oli olemassa Paimpol niminen kaupunki, mutta olemme vahingossa törmänneet maailman sillikalastuksen entiseen pääkaupunkiin. Sipuli- ja sinappisillit, joita lounaspöydässämme lopettelimme, ovat islantilaiset itse kalastaneet, mutta vuodesta 1852, vuoteen 1935 noin 50 paimpolilaista kuunaria purjehti Islannin kalastusvesillä sillinpyynnissä.  Tänä aikana 120 kuunaria haaksirikkoutui myrskyissä, 70 venettä upposi, ja noin 2000 kalastajaa joutui meren pohjaan.  Homma oli tuottoisaa Paimpolille, mutta islantilaiset eivät hyötyneet siitä, että ranskalaiset tulivat heidän kalastusvesilleen ja veivät kallisarvoiset sillit.  Kun tähän lisätään vielä ainakin britit, hollantilaiset, belgialaiset ja suomalaiset, oli, että sillivesillä oli tungosta. Lopulta islantilaiset kyllästyivät kuusikymmenluvulla ja laajensivat aluevesirajaansa kahdestatoista kahteensataan merimailiin. Britit tietysti suuttuivat. Islantilaisten jääräpäisyys uhkasi viedä heidän aamusillinsä ja viis veisasivat islantilaisten ilmoituksista. Syttyi sillisota, ei asein, mutta islannin rajaviranomaiset katkoivat sillinpyyntialusten nuottien vetoköydet ja taloudelliset vahingot sillinpyynnille nousivat.  Lopulta kaikki uskoivat islantilaisten olevan tosissaan. Suomikin veti sillilaivastonsa kotiin.

Tämä on jo toinen kaupunki, matkamme aikana, joka ylpeilee sillinkalastusmenneisyydellään. Oostendessä oli tehty oikein museo viimeisestä sillilaivasta. Sillinkalastajat olivat miesten miehiä, pelottomia ja vahvoja. Oikeita supermiehiä tai - lapsia. Nuorimmat koulittiin messipoikina uuteen ammattiin noin kaksitoistavuotiaina. Nykyisin, kun syödään pizzaa, pastaa, kvinoa, riisiä tai ohrakasta, ei silliä enää kaivata niin kuin ennen, mutta vielä kuusikymmentäluvulla odotettiin kiihkeästi uusien sillitynnyreiden saapumista Elantoon.

 Paimpolalaiset saavat kiittää härkäpäisyyttään siitä, että kalastus tuli heille kannattamattomaksi. He putosivat kilpailussa viimeisiksi, kun eivät uskoneet, että höyrylaivat ovat uuden ajan airuita, ja puiset kuunarit eivät siinä kilpailussa pärjäisi. Silti he valvovat kunniakasta sillimenneisyyttään. Sille on tehty museo ja muistomerkki. Muuten tämän sievän kaupungin kaduilla pällistelevät turistit ja kaupungin sokkeloiset kadut ovat täynnä turistipyydyksiä. Laskin mm. kahdeksantoista taidegalleriaa.

Vihdoinkin lämmintä. Söin kesän ensimmäisen jäätelöannoksen.

IMG_0802.jpg

Paimpol jää pian taakse