berg%20019.jpg

Berg Marina

 

25.7.

Lauantai

 

Sääsedät olivat olikeassa. Nyt sataa ja myrskyää. Tuuli ravistelee köysiä ja puiden latvoja. Vettä tulee perusteellisesti. Kapu pelaa nettipasianssia ja lämmittelee käsiään öljytuikun valossa. Vene makaa Bergin satamassa Götan kanavan varrella. Olimme aamupäivällä kiivenneet veneellä mäkeä ylös. Kaikkeen sitä ihminen joutuu. Erikoinen suoritus.. Seitsemän sulkua peräkkäin, että pääsi mäen huipulle. Tämä venemäki on Götan kanavan erikoisuus Laidat täynnä perheitä, jotka esittelivät lapsillen kummallista vesijuoksutusta.

 

Valokuvauskoneet napsuivat. Punainen köysi kädessä talutin yhdeksäntonnista venettä kuin sylikoiraa. Hävetti, olin niin huonosti pukeutunut. Naisenvaistoni on vaipunut uneen vaikeista elämänolosuhteista johtuen. Valkoiset tuulihousut, oranssi toppatakki ja sen päällä paloautonpunaiset pelastusliivit. Tukka takussa kuin peikolla. En korista nettialbumeja.

 

                                                                           *********

” Mikä juttu suomalaisilla ja ruotsalaisilla on varmasti sama”, Kapu kysyi viekkaasti, ”mutta on erilainen ranskalaisilla ja saksalaisilla, ja muuttuu sitä erilaisemmaksi mitä etelämpään mennään.”

”Mikä juttu toi nyt taas on?” Olen epäluuloinen.

” No vessanpytty on saman mallinen. Ensin Arabian Tammisaaren tehtaat valmisti kaikki pohjoismaiset vessanpytyt, mutta sitten ruotsalainen Rörstrand osti pois vessanpyttytehtaan Suomesta ja nyt ruotsalaiset vuorostaan vastaavat pohjoismaisesta vessanpyttytuotannosta. Kato vaan maailmalla liikkuessasi, ei kotimasta vessanpyttyä sieltä löydy. Kyllä joka maalla on omat mallistonsa. Mutta Suomi ja Ruotsi ovat edelleen siskoksia tässä asiassa. ”

”Entä Norja ja Tanska? Pitääkö meidän mennä Osloon tarkastamaan tämä juttu?” Olin muka tosissani.

” Kyllä se hyvä olisi, ettei jää epäilyjä. Mutta kamalin vessa oli kyllä Albaniassa. Se oli reikä lattiassa, joka oli laitettu keittiön nurkkaan. Reijän yläpuolella oli suihku, joka samalla huuhteli vessa, taloudellista vedenkulutusta. ”

                                                                     *************

Kapulla oli tänään nimipäivä. Tein hänelle kaakun kattilassa. Siitä tuli ihan kaakku..

                                                                       *************

berg%20024.jpg