IMG_0697.jpg

 

4.8. Bologne-sur-mer

 

Aamulla Eastbornessa satoi edelleen. Puuskainen tuuli ravisteli vantteja.

- Tuulitiedotteen mukaan puolelta päivin kirkastuu ja lakkaa satamasta. Kapu näytti vakuuttavan myös itseään. Lähtöaika oli määrätty puoli kahdeksaksi.

Tuuli oikeasta suunnasta. Kahdella reivillä ja pienennetyllä keulapurjeella porhalsimme Kanaalin yli seitsemää solmua pitkin virtauksia kuin vesipuistossa.   Arvioitu ylitysaika oli noin noin kahdeksan tuntia, selvisimme seitsemällä. Viimeistään nyt kaikki mystiikka Kanaalin ylityksestä oli karissut. 

Kovien tuulien pelästyttäminä eivät purjehtijat olleet lähteneet mihinkään ja Bolognen vierassatama oli lähes täysi. Kaksi noin parikymppistä tyttöä vinkkasi meille paikkaa. Yritimme päästä laiturin toiseksi taaimmaiselle paikalle, mutta turhaan. Voimakas ylävirtaus, joka kohisi sataman ohitse, nappasi Swanin mukaansa ja mäjäytti sen kyljen viereisen ankkuroidun veneen perään.  Kapu ei voinut tehdä mitään. Siinä sitten olimme. Virtaus esti eteenpäin ja taaksepäin menon.  Apujoukot läheisistä veneistä  vetivät meidät paikallemme. Valitettavasti Swanin kylki sai ruman naarmun viereisen veneen tuuliperäsimen pulteista. 

Kamala katastrofi. Viereinen vene oli uusi viimeisen päälle laitettu kaikin maustein. Emme nähneet siihen tulleen mitään vikaa. Omistaja tuli paikalle maailmanympäripurjehdusta mainostavine paitoineen, ja hänen mukaansa kaide oli vääntynyt, eikä hän osannut sanoa mitään tuuliperäsimestä, ehkä se oli käyttökelvoton. Hän näytti ärtyneeltä asianajajalta, eikä rauhalliselta perhepurjehtijalta. Hän palaa asiaan purjehdittuaan sillä. Piti heittää vakuutukset kehiin.

  Opetus: Muista ottaa virtaukset huomioon Bolognen vierassatamassa, vaikka paikalliset oppaat eivät niihin kiinnittäisikään huomiota. Tee oman pääsi mukaan, ja mene sinne, jonne on mahdollista päästä.

 

IMG_1213.jpg

Vedet syöksyvät satama-altaaseen