IMG_2924.jpg

 

13. 9.Kirjais

 

Veneessä on vanha matkaradio, joka jo pari vuotta sitten ensimmäisellä matkallamme putosi merenkäynnissä kirjahyllystä lattialle ja kovaääniseen tuli reikä. Meri-ilma mursi myöhemmin antennin. Silti olen etsinyt siitä asemia maihin päästyämme. Usein miten huonolla menestyksellä.  Tänä aamuna etsintä väännellessäni alkoi kuulua rätisevää musiikkia. - Kuuntelen Tomppaa, lauloi Paula Koivuniemi,  - ” ja silloin sydämeni pomppaa”. Suomalainen aamutervehdys!. On tultu lopulta tarpeeksi lähelle, että lavojen kultakurkun ääni ylettää veneeseen.

Sen jälkeen tulivat Turun alue-uutiset. Telakalla on suuri päivä. Ensimmäinen metallilevy leikataan seremoniallisesti aamulla kello yhdeksän ja siitä lähtee kahden Carnival Cruiserin valmistaminen. Hyttien valmistamiseen on perustettu oma tuotantoyksikkönsä. Joku ulkomaalaiselta kuulostava suunnittelija on tehnyt sisustussuunnitelmat. Siellä suomalainen insinööri pudotteli tilaisuuden vaatimaa, tekniikka ja hienoja ilmaisuja täynnä olevaa kapulakieltä.  Kotona ollaan.

Nyt on kiire saada syödyksi kaikki se purkkiruoka, jota on säästetty sitä päivää varten, jolloin olemme haaksirikkoutuneina autiolla saarella, jossa ei ole supermarkettia. Jos Hjallis selvisi Pilttipurkeilla ja armeijan rautaisannoksilla 168 päivää, niin eiköhän mekin pystytä elossa pari päivää avaamalla ranskalaiset burgundinpadat ja saksalaiset purkkikinkut Perunoita on vaatekomeron pohjalla kahden kilon pussi. Vakava ongelma muodostui kuitenkin, kun Kapu huomasi eilen juoneensa viimeisen oluttölkin.  Eikä calvadosiakaan ole enää. 

Vene heijasi meitä kohti Krjaisten saaren satamaa  tänään kauniina, lämpimänä hienotuulisena päivänä. Matkalla näimme kuinka Suomen merisotilaat ajaa roiskivat ees taas. – Ne on varmaan koulutuksessa olevia alokkaita. Ennen vuosikurssissa oli landella ja rannikoilla kasvaneita poikia, jotka osasivat ajaa venettä. Nyt kurssissa on kolmen kuukauden koulutusrupeama, jolloin ne opetetaan ajamaan tuollaista pientä rynnäkkkövenettä, kaikkitietävä Kapu valisti.

Sottungassa oli vielä henkilökunnan ulkohuusi satunnaisen matkailijan käytössä, mutta täällä ulkohuusitkin olivat ”poissa käytöstä”. Hieno vanhaan myllyyn rakennettu kirjasto lukossa, Ravintolassa oli vielä elämää, mutta vasta 22.9.jolloin olisi syysjuhlat.  Olemme käyneet 

 

Lapussa lukee kolmella kielellä "ei käytössä". Pakko mennä muualle. Mutta minne?

IMG_2929.jpg