luisiana6.jpg

Herra Mooren käsitys kolmipalaisesta figuurista

27.8.

 

Torstai

 

Hornebeck

 

              Kävin Louisianan taidemuseossa. Perille pääsy ei ollut helppoa. Ensin piti etsiä Helsigörin juna-asema ja keksiä, mikä juna pysähtyy Humlebaeckissä, joka on vain noin kymmenen kilometrin päässä Helsingöristä. Oli myös selvitettävä, miten lippuautomaatti toimi.

 

           Päästyäni ulos junasta oikealla pysäkillä kolmen muun henkilön kanssa, lähdin kävelemään tietä pitkin. Opaskyltin mukaan oli käveltävä tätä suoraa tietä näkymättömiin. Olin ainoa jalan liikkuva henkilö näköpiirissä. Kello oli yksi iltapäivällä. Kauniita tanskalaisia omakotitaloja uinui tien molemmin puolin. Yksi nainen kävi postilaatikolla. Museo kumminkin löytyi. Vaatimaton lasiovi pusikon keskellä.               

 

             Oli mahdotonta kuvitella, kuinka vuosittaiset yli 600 000 kävijää löytävät perille. Hornebeckistä löysin bussipysäkin, josta meni bussi Helsingöriin kerran tunnissa. Köpenhaminasta täytyi tulla oma bussiyhteys ja saapumissuuntani oli harvinaisuus. Kuka nyt tulisi Helsingöristä päin? Ehdottaisin Helsingin päättäjille, että etsiskelisivät tulevalle Guggenheimin museolle tonttia esim. Rastilasta. Syrjäinen paikka ei tunnu estävän vierailijatulvia.

 

                . Museo oli niin hieno kuin maineensa edellytti. Hienoimpia näkemiäni museoita. Käynti kannattaisi kuitenkin ajoittaa myöhäiseen iltapäivään. Museo valaistaan pimeän tultua ja se on auki iltakymmeneen. Voi vain kuvitella miltä puisto näyttää valaistuna. Buffet illallinen tarjoillaan klo 17.30 - 20.30. Shampanjaakin saa.

 

          Kapu kolusi samaan aikaan Helsingörin merenkulkumuseota ja telakkamuseota. Hän ei koskaan väsy meriahieisiin museoihin, kuten minä puolestani en väsy modernin taiteen museoihin. Intressimme ovat ristiriitaiset, joten kumpikin noudattaa omaa tietään.

 

       Louisianan taidemuseo on saannut omituisen nimensä siitä, että upean tontin omisti aikoinaan mies, jolla oli ollut kolme vaimoa. Kaikki nimeltään Louisa. Talo, jonka hän tontilleen rakensi, sai tietysti nimen Louisiana. Talo sittemmin myytiin tälle taidemuseon perustajalle. Siitä on jo kauan. Museo avattiin vuonna  1958.

 

*****************

luisisana5.jpg

Paraatiovet antoivat merellepäin. 

                                                                ************************