IMG_2262.jpg

Mayflower pysähtyi tähän ottamaan matkustajansa....

 

IMG_2265.jpg

...jotka laskeutuivat näitä portaita pitkin laivaan. 

6.7.Plymouth

 

Jo Ply joen lahdella sota-alukset risteilivät sinne tänne. Olimme tulossa Britannian kuninkaallisen sotalaivaston entiseen päätukikohtaan, nykyiseen pelkkään tukikohtaan. Päätukikohta on siirretty Skotlantiin.  Entiset viholliset, Espanja, Hollanti, Ranska ja Saksa ovat muuttuneet ystäviksi ja vihollista saa etsiä kauempaa. 

Äännetäänkö kaupungin nimi esim Plaimouf vai ehkä Plimoth, vai miten? Kysyimme rannan kaiteeseen nojaavalta mieheltä. ”Se äännetään Plymoth”, hän vastasi ystävällisesti.

Plymouth on tietysti vanha kaupunki, niin kuin kaikki rannikon kaupungit. Sen satama on ollut Britannian kunnianarvoisimpia. Francis Drake lähti täältä ryöstöretkilleen. Taitaa olla harvinaista, että selvä merirosvo aateloidaan. Hän pääsi Elisabeth ensimmäisen suosioon ja toimi kuningattaren salaisella mandaatilla rosvoamassa espanjalaisia Etelä-Amerikassa. Draken viha espanjalaisia kohtaan oli julmaa. Hän juoni onnistuneesti koko Espanjan Armadan tuhon. Elisabeth tietysti avusti.

Muita Plymouthista lähti myös Mayflower vuonna 1620. Siihen mahtui noin sata varakasta brittiä. Joka toinen amerikkalainen väittää olleensa heidän jälkeläisiään. Seisoimme vanhan sataman rappusilla, joita pitkin olivat siirtolaisetlähteneet matkaan.

Muita kuuluisia matkamiehiä olivat James Cook, joka kartoitti Uuden Seelannin rannikon ja Australian itärannikon. Loistava navigaattori ja merimies hänkin. Charles Darwin puolestaan lähti matkalleen tutkimusalus Beaglella rakentamaan teorioitaan lajien synnystä. Matka kesti viisi vuotta.

Koska kaupungin keskusta pommitettiin hajalle toisessa maailmansodassa, on sen keskusta erikoinen kooste uutta ja vanhaa. Hienot vanhat kirkot ovat saaneet naapurikseen omituisia uudemman arkkitehtuurin luomuksia.

Lampsimme kaduilla noin kolme tuntia, joka oli tuulettomassa helteessä kestävyyden rajoille vievä suoritus. Vaikutti siltä, että kaupunki oli nuhruinen, vähän kulunut ja ehkä välinpitämättömän apea. En kehuisi tätä dynaamiseksi metropoliksi.  Britit ovat ystävällisiä ja avuliaita kuten kaikkialla.

Olisi pitänyt ostaa devonilaisia lihapiiraita, toffeefudgea ja Plymouthin kuuluisaa Giniä, mutta jätimme kaikki kauppaan. Piiras oli rasvaista kesäruuaksi, fudge liian makeaa ja giniä oli jo kaapissa.

IMG_2259.jpg

Francis Draken hahmoa kuvatkoon tämä paholaiskala.