IMG_1165.jpg

Ei huvittaisi yhtään mennäulo, mutta täytyy katsoa mihin on tultu. K

 

28.7.16 Brighton

 

Ulkona sataa.  Tuulee ja sataa, jo toista päivää. Korkeasesongin parhaaseen aikaan heinäkuussa ei ollut vaikeaa saada venepaikka, satamassa runsaasti tilaa.  Kummallinen kesä, muistuttaa syyskuun loppua, muttei ole aivan yhtä kylmä ja valoa on vähän enemmän.

Yöpurjehdus vei voimamme ja nukuimme tulopäivän. Eipä silti satamasta ei tarvitse lähteä mihinkään. Brighton on rakentanut kaupungin itäpuolelle kokonaisen satamakylän hotelleineen, monine kymmenine ravintoloineen, kauppoineen, kasinoineen, elokuvakeskuksineen, kunto- ja parkkihalleineen, ja vaatekauppoineen. Venemyymälällä oli oma pieni altaansa, johon pääsi niitä katsomaan ja koskettelemaan.  Nainen voi pehmentää merellä kovettuneen ihonsa kosmetologilla, löysi kampaajan ja sai jalkansa höylätyksi. Lisäksi oli megasuuri ostoskeskus, joka myi mitä tahansa ruokaa keltaiseksi värjätystä kalasta kuivaan champagneen.

Brighton on kuuluisa lomakaupunki, johon aateliset ja äveriäät tulivat viettämään kesää. Ensin ihmettelin mitä tässä kapeassa mutta pitkässä kivistä koostuvassa rannassa, joka oli kalpea aavistus kanaalin toisella puolella oleviin, valkohiekkaisiin rantoihin verrattuna, voisi viehättää brittiläistä ylimystöä. Kun kyselin asiantuntevilta tahoilta (bussikuskit, vierassataman työntekijät, kampaaja), mitä täällä Brightonissa pitäisi nähdä he toisistaan tietämättä ehdottivat jotain käsittämätöntä rakennusta nimeltä ”Pavillon”.

”Pavillon” oli Walesin prinssi George IV:n 1840 - luvulla rakentama loma-palatsi. Rakennus oli omituinen sekoitus arkkitehdin omaa mielikuvitusta ja intialaista pagodia. Sisustusarkkitehdin visioita oli vaikea ylittää. Koko palatsi oli sisustettu kiinalaiseen tyyliin bambuksi maalattuine mahonki portaikkoineen, tonneja painavine kristallikruunuineen ja viidenkymmenen hengen ruokapöytineen.  George rakasti ruokaa, hevosia ja naisia. Piti riviä rakastajattaria. Meni katolisen naisen kanssa naimisiin. Parlamentti ei avioliittoa hyväksynyt ja niin Gorgen oli etsittävä protestatti vaimo. George suostui, jos parlamentti antoi anteeksi hänen velkansa. Hän oli elänyt runsaasti yli varojensa.  Tuleva vaimo, Cathereine, oli nähnyt miehestään vain valokuvan ennen häitä. Eikä siitä sitten mitään tullutkaan. Catherine pakeni ulkomaille huoraavaa miestään. Kun George kruunattiin, Catherine palasi maahan, mutta häntä ei päästetty mukaan kruunajaisiin.  Georgen onneksi Catherine kuoli vähän kruunajaisten jälkeen, ja hän voi jatkaa leskikuninkaana  hillittömän elämän turvottamana, ylilihavana, kihtisenä vanhuksena. Perillistä ei häneltä jäänyt. 

Kuningatar Victoria ei kesäpalatsissa viihtynyt. ” Eihän täältä näe edes merta, ja kun ollaan keskellä kaupunkia, ei ole mitään yksityisyyttä,” oli Victoria valittanut. Tyhjensi sitten palatsin ja muutti Lontooseen.

Brighton on kuitenkin kuuluisa kesäkaupunki. Missä kunkku siellä aatelisto, ja missä aatelisto, siellä massoittain palvelijoita ja muita hännystelijöitä. Niinpä Brighton paistatteli koko 1800 luvun  yläluokan lomakeskuksena. Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Brighton oli kuuluisa kalliista ilotytöistään. joita tultiin katsomaan kaukaa.

Nyt kaupunki on rapistunut ja jotenkin lohduton. Rikkaat ovat muuttaneet pois ja jäljelle on jäänyt vain pitkä kivinen ranta, ja ”Pavillon”, joka muistuttaa kaupungin muinaisesta statuksesta. Brightonin kuuluisalla laiturilla, jossa rikkaat muinoin nauttivat ravintoloiden herkuista katsellen auringon laskua merelle, oli lapsille tarkoitettu pelihelvetti. 

 

IMG_1177.jpg