IMG_1946.jpg

13.6. Howth

 

Vaikka kylän ovat perustaneet jo viikingit, eli siitä on jo kauan, ei se ole paljon kasvanut - nipin napin 8000 asukasta on majoittunut mäkeen rakennettuun pieneen kalastajakylään.  Viikingit antoivat perustamalleen kylälle nimeksi norjankielisen sanan Hofuth (niemeke, tai nokka), myöhemmät ajat ovat nimen sitten muotoilleet.  Kummallista kyllä, irkut ovat mahdottoman ylpeitä viikinkimenneisyydestään, vaikka rajut norjalaiset tekivätkin ehkä enemmän vainajia kuin siittivät uusia asukkaita.  Ilmeisesti irkkunaiset ovat olleet aika somia ja tottelevaisia koska viikinkejä jäi tänne viljelemään ja kansoittamaan saarta. Irlantilaiset perustelevat rajua luonnettaan ja sotaisuuttaan viikinkien verenperinnöllä. Mene tiedä, mutta Irlannin historia on yhtä veristä sotatannerta. Eniten kuitenkin tapeltiin englantilaisten kanssa. Ei silti osasivat he tapella keskenäänkin.

Kylästä löytyi vanha kirkko ja hautuumaa. Kirkko oli perustettu 1048, laajennettu parisataa vuotta myöhemmin, mutta tarina ei kertonut, miksi siitä oli vain vähän jäljellä. Hautuumaalla lepäsivät O´Rouket ja O´Connorit haudoissaan. Vaikka kirkosta ei ollut kuin seinät jäljellä, oli hautausmaalle haudattu kyläläisiä vielä 2012.  Pidän hautuumaista, niissä on erityinen tunnelma. Ehkä siellä muistaa, että elämä on lyhyt.

Tämä kylä on matkamme kääntöpiste. Matkaa Dubliniin on 12 kilometriä ja sinne menee Howthista sähköjuna varttitunnin välein.  Veneellä ei lähemmäksi pääkaupunkia pääsekään. Aiomme jäädä tänne noin kymmeneksi päiväksi ja tutkailla saaren sisäosia.

Kylässä on Dublinilaisten purjehdusseura ja sen mukainen kopsakka klubirakennus ja komeita veneitä laiturikaupalla. Tämä satama näyttää olevan vain purjeveneille, tavanomaisia jättimäisiä, kolmikerroksisia merisikoja ei täältä löydy.

Viimeinen etappimme oli vaihteeksi täysin tyyni. Tuuli joka oli piinannut meitä kolmetoista päivää oli kadonnut, ja kapteenin erinomaisen vuorovesitaulukkotuntemuksen avulla laskimme vesivirtaa pitkin kuutta solmua ilman purjeitakin viidessä tunnissa.

 

IMG_1948.jpg