WP_001291.jpg

1.9.

tiistai

 

Kööpenhamina

 

          Tanskalaiset on tutkittu olevan Euroopan onnellisin kansa, mutta lyhytikäisin. Voidaan avata filosofinen keskustelu, onko parempi olla pitkäikäisesti onneton vai lyhytikäisesti onnellinen.Kuitenkin jos katsomme tanskalaisen Willem Lundbergin 1900 luvun alussa tekemää versiota Monet:in ”Aamiainen ruohikolla” -teoksesta voidaan nähdä selvä ero ranskalaisen ja tanskalaisen näkökuman välillä.Tanskalainen näkökulma on ehkä ranskalaista rehevämpi.  Rehevä elämä voi olla kuivaa lyhyempi, mutta kumpi sitten on parempi?

 

          Olemme edelleen väsyneitä kuin kaksi vanunutta villalapasta. Tätäkö se vanhuus on? Väsyy jo parin tunnin kävelemisestä. Pääkaupungit ovat suuria, pölyisiä ja meluisia. Kaivetaan uusia metropysäkkejä, renovoidaan taloja. Pölyää. Stroeget , jonka väitetään olevan Euroopan pisin kävelykatu, on täynnä vaateputiikkeja. Mutta jos haluat ostaa vaikka leikkulaudan, sellaista ei sieltä löydy. Ei ole taloustavarakauppoja. Ei rautakauppaa, ei elintarvikekauppaa. Lidlin herkut eivät sieltä löydy. Sen sijaan siellä on 10.000 vaaterekkiä täynnä syksyn muotivaatteita. Ei kahviloita. Pelkkää vaatetta, päästä varpaisiin.Stoeget ei ole sellainen kuin sen muistin. Mutta toisaalta - kaikki muuttuu. Siellä myydään sitä, mikä menee kaupaksi.

 

          Tänään ei tietenkään ole purjehdittu. Vene on tiukasti köytettynä kaijassa. Turistit saapuvat kymmenen bussin tuntivauhtia ottamaan valokuvia pikku merenneidosta ja kävelevät venesataman laiturin ympäri kuin hännätön käärme joka katkeilee vasta illan tullen. Ei Hans Christian Andersen tiennyt, minkä kansaliikkeen hän synnytti pikku sadullaan.  

 

                                      *********************

 

       Kiitokset kaikille kommentoijille, jotka kannustitte minua hädän hetkellä. Matkan puolivälin kriisi iski odottamatta. Riittämättömyyden tunne lienee tuttu jokaiselle. Ei aina kelpaa niille standardeille joita on itse itselleen asettanut. Olisi hyvä olla hyvempi, mutta hyvänäkin on ihan kelpo. Ja parashan on hyvän suurin vihollinen.  

 

k%C3%B6pis%20013.jpg

Geriatrista hyvää mieltä jaetaan kävelykadulla.