IMG_0531.jpg

Willemstadin kaunis pääkatu lehtiholveineen 

 

19.5. Wemeldinge 

Kello puoli yksitoista Willemsadissa, kun köydet piti irrottaman, koko taivaan peitti musteensininen pilvi, joka oli raskas sähköstä ja sateesta.  Lähdimme kaikesta huolimatta matkaan.   Kapu muisti, että pelkään ukkosta merellä, niin että meinaa tulla pissat pöksyihin.  Niinpä hän ryhtyi selvittämään, kuinka salamanisku vaikuttaa veneeseen.

Nyt minut on aivopesty niin, että uskon, että itse asiassa turvallisin paikka merellä ukkosen sattuessa on purjevene. Se pirullinen metallitolppa, joka kurottaa taivaaseen, eli masto,  toimii juuri niin kuin olin luullutkin – ukkosenjohdattimena. Niin – salama iskee siihen, mutta menee koko veneen lävitse vahingoittamatta juuri mitään, paitsi hajottaa kaikki sähkölaitteet. Ihmisiin sillä ei ole mitään vaikutusta. Korvat voivat mennä lukkoon, mutta jollei saa sydänkohtausta, on ihan OK. Jos halutaan pitää sähkölaitteet, esim. puhelimet, tutkat ja sen sellaiset härpäkkeet ehjinä, ne on pantava kaasu-uuniimme. Siis sinne, jossa leivon ja valmistan lohilaatikkoa.  Sinne muodostuu joku faraday- hälkki , joka suojelee niitä sähköltä.  Fasinoivaa, vai mitä. Erityisesti meidän veneemme on turvallinen, koska masto seisoo lyijykölin päällä ja sähkö johtuu mastosta suoraan köliin ja edelleen mereen.

Ukkosta ei sitten tullutkaan. Pilvet soutivat jonnekin horisontin taakse metelöimään. Meille ei suotu pisaraakaan vettä. Wemeldingen lomakaupunki tuli vastaan ennen suunniteltua saapumisaikaa. Nyt on vielä rauhallista, mutta lomakautena täällä on mustanaan lintubongareita. (Hollannin suurin luonnonpuisto) ja muita lomailijoita.

Huomenna on tarkoitus olla Antwerpenissä. Sinne pitää soittaa ja tilata ankkuripaikka. Kaupunkiin pääsee sisään vain kello kolme yöllä tai kello kolme iltapäivällä – korkean veden aikaan. Eli nyt se alkaa – vuorovesillä pelaaminen ja pelkääminen.  Olemme uuden todellisuuden edessä - maallikkoina harjoittelemassa vuorovesitaulukoiden lukemista ja matkojen suunnittelua niiden mukaisesti. Miehistö luottaa kapteenin lukutaitoon lujasti. Eteenpäin pohjan poika – ei meitä vuorovedet voita!

 

IMG_0536.jpg

Wemeldingen reunamilla. Näin vaarallista tietä saa kulkea vain omalla vastuulla.