20190722_180434.jpg

Kaupunginhallituksen toimitalossa kelpaisi isommankin kaupungin edustajien tapailla.

22.7. Kristiinankaupunki

Kapteeni söisi perunoita seitsemänä päivänä viikossa. Hän on perunaenthusiasti. Peruna ei kuitenkaan saa olla rasvassa keitetty ranskanperuna, vaan sen pitää olla oikeanlaisessa maassa kasvatettu suomalainen peruna. Heinäkuun alku on erityisen otollista vuoden uusien perunoiden nautinta-aikaa.  Siksi olemme suunnistaneet matkamme Suomen perunalaariin, Kristiinankaupunkiin.  Suomen tuottoisimmalle perunanviljelyalueelle. Hyvänä kakkosena on Ahvenanmaa, ja siellä vierailemme paluumatkalla. Täälläpäin on  valmistettu Estrella perunalastut, ja niiden alalaji, sour cream, on Kristiinankaupungissa kehitetty. Sipsien valmistus on täällä jo lopetettu, mutta maine elää.  Perunanviljelijät ovat edelleen alueen suurimmat veronmaksajat.

Rantaravintolassa nauttimamme ahvenfile/peruna -annos ylitti kapteenin odotukset. Vierailu on ollut hyvä kaikin tavoin.

Kaupungin erikoisuus on vinoon 1700 luvulla rakennetun Ulrika Eleonoran kirkon kellotapuli.Monet ovat pähkäilleet miten se on mennyt noin vinoon. Nyt on kuitenkin tultu siihen johtopäätökseen että sen rakentaneet 40 kirvesmiestä rakensivat sen tahallaan vinoon. Nääs, että se olisi valmiiksi vinossa, kun kovat länsituulet sitä mereltä ruoskivat.  

Kapteeni istuu iltapäivällä sitloodassa ja nojaa reelinkiin.

 – Lähdetsä mun kanssa kauppaan? Pitää ostaa laarit täyteen, ne on ihan tyhjinä, kysyn.

 – En mä voi.

– Mikset? hämmästelen.

 – Toi naapuripaatti on lähdössä, enkä mä uskalla lähteä, mun pitää valvoa. Vielä kolhivat meidän veneen. Ne on tehneet lähtöä jo puoli tuntia. Ukot on selvästi kajuutassa tekemässä kuppia.

Ison purjeveneen kannella onkin vain kolme naista, miehiä ei näy missään. Yksi pitää kiinni köydestä keulassa valmiina lähtöön ja kaksi ähmyröi jotain sitloodassa.  Rotevia naisia, joilla on pikimustaksi värjätyt hiukset. Kun palaan kaupasta kantamuksineni, vene on poissa ja kapteeni nukkuu salongin sohvalla.

20190722_174731.jpg Suomen kapein kaksisuuntainen liikenneväylä: Kissanpiiskaajan kuja. 

20190722_182023.jpg

Läntinen pitkäkatu maanantaina kello kahdeksantoista.