k%C3%B6pis%20005.jpg

Rödvigin kalastajilla oli huono kalaonni. 

 

3.9.

 

Torstai

 

Rödvig

 

            Liitukalliorannikkoon, joka putosi mereen pystysuorana, oli muodostunut hiekkarantoja,  joiden lomaan kalastajakylä oli rakennettu. Se oli vielä pieni, mutta oli selvästi muodonmuutoksen kourissa. Siitä oli tulossa turistikeidas. EU:n rahoitti sataman parannusohjelmaa. Sinne oli tulossa jos jonkinlaista huvitusta. Vierassatamaa oli parannettu. Kalastajaveneet olivat kuitenkin edelleen sataman dominoiva osa.

 

          Rödvigissä oli kuitenkin vielä leipomo joka oli auki joka päivä klo kuudesta kahdeksaan ja kauppa, jonka yhteydessä oli posti. Aivan kuin suomalaisessakin pikkukylässä. Paitsi että leipomo paistoi valmistaikinasta kaikki tuotteensa. Romanttista käsityönä tehtyä leipää ei saanut. Samat croisantit siellä oli kuin Alepassa ja Teboilin huoltoasemalla, joiden croisanttivalikoimaa olen käynyt maistelemassa.

 

         Rödvigissä oli myös yksi kauppa. Ostettiin juustoa, maitoa, mainioita tanskalaisia makkaroita, kymmenen suklaapatukkaa, joita tarjoilen Kapulle kannelle, tomaatteja, kurkkua, kananmunia, kolme pussia suolapähkinöitä kaljan kanssa mutusteltaviksi, kahvia, suolakurkkupurkki, levitettä, omenoita, appelsiinimehua aamuksi, briejuustoa, pullo valkoviiniä ”Orvieto”, kaksitoista tölkkiä olutta ”Royal.”Tuoreruokaa ei ostettu. Satamassa oli pari kalaravintolaa.

 

           Yhtä vähän kuin leipomo oli "oikea" leipomo, yhtä vähän kalaravintola oli ravintola, josta sai paistetun kalafileen. Tuoretta kalaa tuli kalastajien troolareista laiturille satoja kiloja joka päivä, mutta silti sitä ei rantaravintolasta saanut. Sama ilmiö kuin Lahden satamassa. Sielläkin on kalaravintolan edessä järvi, josta kalaa tulee takuuvarmasti. Kysyin ravintolassa käydessäni ahvenfileen alkuperää. ” Taitaa olla Ahvenanmaalta,” vastasi tarjoilija.

 

         ” Kato, tän omistaa joku thaimaalainen”, Kapu huomasi,kun lähestyimme ravintolaa, ”mutta mennään silti, etteivät luule rasistiksi”.

 

             Valinta osoittautui vääräksi. Ruokalajit valittiin tiskin yläpuolen paneleista ja kaikki ruoka tehtiin pakasteista. Tilasin kalafile/remoulade/sitruuna smörrebrödin. Tuli teollinen paneroitu kalafile, joka oli kait sulatettu mikrossa, päälle läiskäisty vähän purkkiremouladea ja sitruunanviipale. Huono diili. 

 

          Kaiki tuoreet kalat taisivat mennä Köpenhaminan kalaravintoloihin.

                                                                   ****************

k%C3%B6pis%20006.jpg

Vajaat korilliset terävänenäisiä kaloja, yksi lohi ja pari kampelaa.