20170902_124647.jpg

Rakentaminen alkoi 1100-luvulla. Nyt maailman kultturiperimää

2.9.17 Kalmar

 

Pohjoismaista yhteistyötä on kokeiltu vuosien saatossa ja Kalmarin Unioni on yksi yhteistyön esimuoto. Nyt kun EUllakin on vaikeuksia saada maahanmuuttopolitiikkaansa yhteisiin raameihin, voisi katsahtaa miten Kalmarin Unionilla meni.

Tanskan kuninkaan pikku tytär Margareta naitettiin 12 vuotiaana Norjan kuningas Haakonille. Ei ollut silloin helppoa olla prinsessa. Haakonin ja Margaretan avioliitto ei ehkä tihkunut seksiä, koska heille syntyi vain yksi lapsi Olav ( s.1370), joka viisivuotiaana kruunattiin Tanskan kuninkaaksi  äitinsä isän kuoltua ja isänsä kuoltua vuonna 1380 hän sai myös Norjan kruunun. Siihen aikaan kuoltiin nuorina, vaikka kuinka oltiin kuninkaallisia. Ja koska Haakon oli ollut myös Ruotsin hallitsija, Olavista tuli myös Ruotsin kuningas. Taisi siinä jäädä lapsuus lyhyeksi. Olavikin kuoli yllättäin 1387, seitsemäntoistavuotiaana.

 Kun Margareta tarvitsi kruununperijän eikä hänellä sitä omasta takaa ollut, hän adoptoi sisarentyttärensä pojan, joka ristittiin Erik Pommerilaiseksi. Erik istutettiin Ruotsin valtaistuimelle 7 vuotiaana ja 13 vuotiaana hän oli kaikkien kolmen valtakunnan hallitsija. Margareta hyvänä adoptioäitinä hoiti hallitsemisen käytännön tehtävät. Kun Erik virallisesti kruunattiin Kalmarin Unionin hallitsijaksi, Margareta kirjotutti Unionille perustamisasiakirjan, mutta sitä ei kuitenkaan virallisestihyväksytty erimaiden päättävissä elimissä.

 Tarkoituksena oli tukea toinen toistaan ja muodostaa vahva armeija. Kukin maa piti kuitenkin omat lakinsa ja valtioneuvostonsa. Niillä oli kuitenkin yhteinen kuningas. Mitkä olivat kuninkaan valtaoikeudet, sitä ei lähteeni kerro.

Unionilla oli nousu ja laskusuhdanteensa, kuten Pohjoismaisella yhteistyöllä on usein ollut, Ruotsalaiset niskoittelivat, eikä kansa ollut yhtenäisenä valtioliiton puolesta. Ruotsalaiset katsoivat itään ja tanskalaiset etelään, Hansaliittoon. Kauan unioni pysyi silti koossa. Se hajosi vasta 126 vuoden kuluttua, kun Kustaa Vaasa hajotti sen omalta kannaltaan tarpeettomana.

Tällainen yhteisen hallitsijan ja omien lakien valtioliitto on voimassa vielä tänäänkin, nimittäin Britannia ja Falklandin saaret.

Meidän piti lähteä eteenpäin huomenna aamulla. Kaikki sääkartat lupaavat kovia tuulia huomiseksi, joten jäämme vielä yhdeksi päiväksi.  Vaikkei koko ensi viikko lupaa mitään tropiikin helteitä tai leppeitä sivumyötäisiä.

 

Nykytaiteen museon pihassa. Kiinnostavat kivet. Kuka ryömii levyn takaa? 

20170902_121818.jpg