20180808_180856.jpg

Andrejostan sataman ravintoloista ensimmäinen. Veneklubin vessat ja suihkut olivat ravintolan takana. Hyvästi nyt, emme tapaa lähitulevaisuudessa.

 

10.8. Ruhnu

Venesatamamme Riiassa oli keskellä ravintolakeskittymää. Laskin rannalta viisi suurta rantaravintolaa. Kävimme yhdessä illallisellakin. Riikalaisen taloudellisesti hyvinvoivan kaupunkilaisnuorison kulkupeliksi oli valikoitunut moottorivene, jolla karautettiin ravintolan kylkeen rakennettuun laituriin.  Hieno saapuminen, varsinkin kun kuivan maan puolella oli rautatie, jota pitkin tavarajunat kolkuttelivat satamiin ja satamista pois.

 Emme olleet kiinnittäneet asiaan mitään huomiota, kunnes tänä lähtöaamunamme olimme pilkulleen yhdeksältä hakemassa dieseliä rannan huoltoasemalta.   Satamakapteeni oli Kapulle luvannut, että asema aukeaa kello yhdeksän. Aseman seinällä sen sijaan luki, että asema on auki kello 10 – 21.  Purjehdushistoriamme aikana ensimmäinen asema, joka nukkuu silloin kun kaikki purjehtijat lähtevät seuraavaan kohteeseen, eli aikaisin aamulla. Siitä sitten odottamaan löpöletkun avaamista.

Raavimme päitämme yrittäen selvittää, mikä filosofia tässä pätee. Ehkä asemaa ei ollutkaan suunniteltu purjehtijoille, vaan riikalaisille illallisvieraille, jotka ehkä tarvitsevat polttoainetta. Muuta järkeä emme keksineet. Kymmeneltä ilmestynyt nainen ei osannut avata dieselhanaa ja niinpä pääsimme lähtemään vasta kello puoli yksitoista, ja Ruhnussa vasta kello 21.00

Pienessä satamassa oli useita veneitä odottamassa parempaa säätä. Tuloaukko on vaarallinen etelätuulessa, koska tuuli sulkee aukon, eikä päästä satama-altaasta ulos. Etelätuuli on puhaltanut jo useita päiviä. Näyttivät olevan jo valmiita lähtemään.

Me purjehdimme mainiossa myötätuulessa pelkällä keulapurjeella lähes puolet kuudenkymmenen mailin matkasta. Tuuli tosin loppui noin puolimatkasta ja piti käynnistää moottori. Katselimme kymmenen tuntia autiota merta. Ei ollut yhtään vastaantulijaa saati ohimenijää.  

Noin varttitunnin iltakävely paljasti, että Ruhnun satamassa on suihkut, sauna, wc ja iso puinen kesäravintola, jonka pöydistä oli, joko heikko menekki, tai muuten sesongin päättyminen, hävittänyt puolet.