IMG_0609.jpg

Sininen enkeli lähdössä simpukanpyyntiin. Tai ehkä noilla peleillä saa muitalkin kaloja.

30-31.5. Oostende

 

Pohjanmeri näytti voimansa. Olimme onneksi päässeet alta pois edellisenä iltana.  Eilen Iltapäivällä alkoi sataa ja tuulla. Tuuli voimistui iltaa kohti, satoi, ukkosti ja tuuli 26 metriä sekunnissa. Kävin illalla ulkona, ja tuuli melkein kaatoi minut. Suomessa on harvoin samankaltaista myrskyä. Ei ainakaan keväisin. Ilma oli harmaa sumusta.  Jopa laituriin sidottu veneemme heilui kuin kellon käsi. Köydet rutisivat koko yön. Nyt selvisi, miksi Oostendea lähestyessämme radio kanavat lähettivät viestiä kaikille laivoille. Emme tosin saaneet selvää mistä oli kysymys. Se oli varoitus kaikille laivoille lähestyvästä rajuilmasta.

Ei puhettakaan kaupungille menosta.

Oostende oli ajatuksissani jotenkin Tsehovilainen kylpylä. Vuoroveden puhtaana pitämät laajat hiekkarannat ja rauhallinen kylpyläelämä 1800 – luvun lopun tyyliin. Hienoa porukkaa spatseeraamassa rantabulevardilla. Totuus voi olla lähes sellainen keskikesällä. Nyt rannalla ei ollut ketään, kävelykadut tyhjät. Jopa Ensorin talo oli suljettu eikä edes ovella lappua, milloin se aukeaisi. Olisin mieluusti nähnyt, miten tämä äitinsä matkamuistokaupan tuloilla elänyt peräkamarin poika oli asunut. Hän sai tosin paronin arvon tauluillaan, mutta jos mies ei pääse mihinkään ikinä kotoaan, on perhe epäonnistunut lapsen itsenäistämisessä. Ensorin galleriaa luulin taidemuseoksi, mutta se oli katettu kauppakatu, jossa muutama putiikki sinnitteli, muut olivat suljetut tai lopetetut.

Vähän melankolinen ilmapiiri vallitsee, mutta siihen vaikuttanee kylmä ja sumuinen ilma. Olen päättänyt syödä täällä simpukka-annoksen. Oostende on koko Belgian simpukkapyynnin keskus. 

 

IMG_0623.jpg

Taiteilija oli rypistänyt ensin paperipussejaja muuta paperia ja sitten maalannut kaiken punaiseksi.