20190724_185738.jpg

Bredskäretin vaikeasti lähestyttävä WC

24.7. Bredskäret       

Päivä alkoi jännittävissä merkeissä. Olimme vasta päässeet matkan tekoon hautovan kuumassa aamussa, kun mereltä nousi sumu. Se ei paljoa ilmoitellut tulostaan, levitti pumpulipeitteen kaiken näkyvän ylle. Kapteeni napsautti tutkan puuhakkaana päälle.  – Tuonko sumutorven? kysyin huolestuneena. Torvea ei tarvittu, vaikka olisin mielelläni soitellut sillä niin että rannat raikuisivat.

Sitä lystiä kesti vajaan tunnin ja loppupäivä putputeltiin tuulettomassa säässä. Väylä oli selvästi merkitty, mikä oli ehkä välttämätöntä, sillä reitillä oli runsaasti kiviä, kareja ja luotoja.

Kapteeni oli taas löytänyt satamaoppaasta unelmasataman, josta olisi enää noin 20 merimailia Vaasaan. Olisi tarjolla vessa, suihku, sauna ja kohtauspaikka. Tiedä kuka siellä kohdattaisiin. Satamaa ylläpiti Molpen kalastusseura.

20190724_200632.jpg

Molpen kalastusseuran kaikkein pyhin oli tiukasti lukittu.

Vierassatama ei ihan täyttänyt lupaustaan. WC kyllä oli mutta se oli naulattu kiinni, ehkä suihku ja saunakin olisi, jos olisi jostain saanut avaimen tai koodin meripelastajien tukikohtaan. Puhelinnumeroa, johon olisi voinut soittaa koodin saadakseen ei oltu muistettu panna näkyville. Molpen kalastusseuran rakennus oli nähnyt parempiakin päiviä ja sen ovi oli lukossa. Kurkin ikkunoista – suihkua ei näkynyt. Sen sijaan ikkunassa varotettiin koskemasta minkinpyydyksiin.

Lupaus siitä, että Bredskäretissä tapaa ihmisiä, piti paikkansa. Laiturille ilmestyi jostain vanha pariskunta koirankusetuskävelyllä ja mereltä pyyhälsi joku tuttu heitä jututtamaan.  Moitimme yhdessä laiturin huonoa hoitoa ja Molpen kalastusseuraa . – Tunnetteko Antti Tuurin? kysyi moottorivenemies. – Toi vene on hänen veneensä. Tuuri ulkoiluttaa sitä noin viikon kesässä, mutta muuten se saa olla laiturissa ihan rauhassa. Olimme Kapun kanssa ihailleet venettä yhdessä.  Kaunis Scylla tyyppinen vene  lepäsi laituriin köytettynä valmiina palvelukseen. Huomenna se jäisi taas yksin.

20190724_224757.jpg

Yksinäinen hieno vene, Juorujen mukaan se pääsee talveksi Vaasaan lämpimään.