IMG_0048.jpg

Reippaat miehet juustorekineen

 

Alkmaar

15.4.

Alkmaarilaisille juusto on tärkeä asia. Sen huomaa jo siitä, että sekä katedraali että kaupungintalo ovat pienempiä rakennuksia kuin juustontarkastus- ja punnituslinna. Koko kaupungin turismihuvitus on rakennettu juustovuorelle. Kaupungin merkittäviin museoihin kuuluu punnituslinnassa oleva juustomuseo, jossa voi nähdä mm. lehmän läpileikkauksen, jolla selvitetetään, miten ruohosta tulee maitoa. Maidon laadusta käydään edelleen kilpailua.

Joka perjantai Alkmaariin ajaa rekkalasteittain goudajuustoja, jotka jo muinoin perustettuihin juustokiltoihin kuuluvat miehet kantavat punnitushuoneeseen saamaan kylkeensä leiman. Parin tunnin aikana kannetaan tuhansia kiloja juustoa Waaka-torin yli. Lukuisat  turistit kunnioittavat tätä perinnettä läsnäolollaan, ja ostavat satoja kiloja juustoja siinä ohessa. Ostivat myös tänään, vaikka saatoi ja tuuli.

Alkmaar tunnetaani myös urheasta taistelustaan espanjalaisia vastaan 1573, jolloin he suojasivat kypärien puutteessa päänsä juustomuoteilla. Heitä kutsutaan sen johdosta edelleen juustopäiksi. Espanjalaiset piirittivät kaupunkia seitsemän viikkoa, mutta heidän taistelumoraalinsa heikkeni, kun armeija joutui seisomaan juoksuhaudassa, jossa oli polveen asti kuraa. Sotilaat pelkäsivät, etteivät pystyisi hyökkkäämään tai vaihtoehtoisesti juoksemaan pakoon upottavassa kurassa. Sitä paitsi heidän päällikköään ei ollut näkynyt moneen kuukauteen. Oli raukalla joku kuumetauti. Alkmaarilaisia suojeli myös sade, joka lankesi taivaasta monta päivää yhteen menoon ja kasteli koko armeijan. Espanjalaiset hävisivät vähin äänin paukuteltuaan muutamia kanuunanlaukauksia kaupungin ylle. Eläköön alkmaarilaiset juustopäät Hollannin itsenäisyyden turvaajat! 

IMG_0090.jpg

Juustovaaka ja punnituspäällikkö. Huom komea rusetti rinnassa.