IMG_2750.jpg

Kyläraitti keskiviikkona puolelta päivin

23.8. Gedser

Huvisatama sijaitsi vähän kylän ulkopuolella ja lähdimme kylille jalan, vaikka satamasta meni täälläkin pieni leikkijuna.  Tänä lämpimän kesäisenä keskiviikkopäivänä kylä oli melkein autio. Sen kujilla lepäsi alistunut pysähtyneisyys. Monet talot olivat jääneet autioiksi ja rapistuivat hiljalleen. Yksi kauppa, kaksi museota.

Gedser oli aikoinaan syntynyt lauttaliikenteen tarpeisiin. Sieltä lähtee edelleen lautta Rostockiin, mutta muut lauttayhteydet lopetettiin jo kauan sitten. Travemundeen 1990, juna-laiva yhteys Grossenbrodeen  ( 1963) ja Warnemundeen (1995). Gedseriltä loppui liikenne ja kasvun mahdollisuudet. Euroopan unioni lopetti tullaustoiminnan. Hieno tullitalokin oli myyty jo vuonna 1973.  Kylän raitti oli arkipäivänä tyhjä, niin kuin siellä ei asuisi ketään.

 Kun on pitkään katsellut katedraaleja, Gedserin kirkon arkkitehtuuri näytti erikoiselta. Pihalla puuhasteet kaksi työmiestä avasivat ystävällisesti minulle oven pieneen kirkkoon. Huokaisin syvään ihastuksesta. Kirkkosali oli kaunis, art nouveau tyylinen, sen päätyseinää koristi alttaritaulun sijasta fesko. Kirkko oli rakennettu vuonna 1915. Sen on täytynyt olla valmistumisensa aikoihin ultramoderni.

Kapu meni junamuseoon. Siellä ruostuneet veturit ja puolimädät puuvaunut odottivat restaurointia. Olivat odottaneet jo moninaisia vuosia.  Osan museoesineistä oli luonto naamioinut pusikkoon, mutta osa oli pelastettu vanhaan junien korjaushalliin. Innostus oli kait lopahtanut, kun juna-laivayhteyskin lopetettiin. Kukapa tänne tulisi enää junia katselemaan.  

 Päivä oli kaunis, ja melkein tuuleton. Poissa ollessamme oli laituri lähes tyhjentynyt. Tarjosimme lähtöapua saksalaiselle yksinpurjehtijalle. Hän oli tullut Helsingistä ja matkaa oli tehty jo kolme kuukautta.  Kysyin, oliko matkalla ollut jotain ongelmia. Suomen vedet ovat tunnetusti hankalia tuntemattomalle navigoida. ” No joo, kaaduin vinssin päälle ja käsi katkesi. Olin ainoa vene joka jäi laituriin Gotlandt – rund  kisassa.” hän vieläkin pahoitteli. Suomessa oli ollut aika kylmää, mutta sadetta oli saatu vain neljänä päivänä.

IMG_2752.jpg

Gedserin kirkko ulkoa.... ja sisältä

IMG_2755.jpg