IMG_1716.jpg

Ijmuidenista on otettava dieseliä.

 

12 -5- IJmuiden

Puksuttelimme Amsterdamista kohti IJmuidenia pitkin Pohjanmeren kanavaa, jonka kuningas Vilhelm III vihki käyttöön vuonna 1876. Satoi rankasti. Veneilijän ei pidä säikkyä pieniä vesisateita, kun aallot oletettavasti pyyhkivät ylitsemme silloin tällöin tulevaisuudessa, ja meritakit pitivät aika hyvin pintansa.

Selvisimme Hollannin kanavista Pohjanmerelle. IJmuiden sijaitsee aivan meren ja manteren välisen sulun meren puolella. Jotenkin rivakka tyyneen veteen kaatuva sade oli laskenut sietokynnystämme ja päätimme vastoin suunnitelmia jäädä sinne yöksi.

IJmuidenin rannikolle olivat saksalaiset rakentaneet puolustuslinjan, jonka saariin rakennetut bunkkerit oli hyväksytty oikein UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.  IJmuidenista avautuvat kymmenien kilometrien pituiset hiekkarannat. Kasino oli vielä kiinni ja rantaravintolasta kuuluva salsamusiikki tuntui olevan aivan väärässä paikassa, jos katsoi autiota hiekkarantaa. Rannalla vallitsi suuri autius. Ukkospilvi nousi nopeasti mereltä.

IJmuidenin hienoin nähtävyys oli kuitenkin polttoainevarikon vieressä sijaitseva Nautorin huoltopiste, jonka asiakkaista muutama upea, melko uusi swanvene näkyi odottelevan huoltoaan laiturissa.

 

IMG_1714.jpg

Katsokaa, kohta paistaa aurinko...