IMG_0704.jpg

Siellä kapu istuu pastislasin kanssa.

 9.6. Dieppe

 

Ranskan rannikkomatkailu on yhtä sotahistorian oppituntia. Dieppen roolista toisessa maailmansodassa en ollut ennen kuullutkaan. Tänne tehtiin 19.8.1942 hyökkäys, jonka tarkoituksena oli tuhota saksalaisten asemia ja saada heidät uskomaan, että oli syytä lisätä voimaa kanaalin suunnalla ja vähentää voimia itärintamalta, mikä olisi mielyttänyt isä aurinkoista.

Matkaan lähetettiin 6100 miestä, joista 5000 oli kanadalaisia. Mukaan pantiin myös 8 brittilaivaston hävittäjää ja ilmavoimista 74 lentolaivuetta. Aamuhämärissä kello viideltä yritettiin maihin. Alle kahdessa tunnissa saksalaiset olivat tuhonneet 94 % kanadalaisista ja 650 briteistä, joista kotiin lähti vain 63 miestä. Koko homma oli lopussa iltapäivällä kello yhteen mennessä. Kenraali Montgomery oli munannut pahan kerran. Hitler palkitsi dieppeläiset yhteistyöstä lähettämällä kotiin kaikki sieltä kotoisin olevat sotavangit. Se oli mainio propagandaveto. Sillä, olivatko dieppeläiset olleet saksalaisen kanssa yhteistyössä, ei ollut sillä hetkellä merkitystä.

Tämän jännittävän tarinan voi lukea wikipediasta www.dieppe.raid   Hyökkäysmuseo ei ollut oikeassa paikassa. Se oli pieni ja koottu vähistä esineistä, joista pääosa oli valokuvia, mutta se oli 1830 rakennetussa teatterissa, jossa oli käsinmaalattu katto, kaksi kultauksin koristeltua katsojaparveketta ja pieni näyttämö, paljon koristeita ja punaista samettia, aivan kuin nykyinen Helsingin Aleksanterin teatteri pienoiskoossa. Olisin mieluummin katsellut siellä nukketeatteria tai miimikkojen esityksiä. Sota on raskasta katseltavaa.

Dieppeä ei sota tuhonnut. Sen vanhat kadut ovat säilyneet alkuperäisessä muodossaan. Hieman nuhjaantuneet kapeat kadut, kulahtaneet fasadit, pikkuliikkeet, ja historian murentama, pölyisen, kostea katedraali. Siellä vallitsee rauhallinen, maalaiskaupungin tunnelma, joka ehkä muuttuu Ranskan lomaviikkojen aikana ruuhkaisemmaksi. Boulangerista saa aamulla kello seitsemän tuoreet voisarvet ja patongin. Vierassataman kyljessä kulkevalla kadulla on ravintoloita vieri vieressä. Siellä voi istua pastissia juomassa ja pohtimassa huomiseen haasteita yhdessä paikallisten joutilaiden kanssa.

Kaupungin näyttävin rakennus on vierassataman lasinen vastaanotto-, ja klubirakennus. Sataman toimintaa ja kehittämistä koordinoivat maakunnalliset, kunnalliset ja kaupungin virkamiehet. Koordinoinnin tuloksena on saatu aikaan byrokraattisin vierassatama, jota olemme tähän mennessä nähneet. Kaksi toimisto-apulaista ja satamakapteeni hoitavat satamaliikennettä. Portteihin ja oviin on viisinumeroiset koodit. Palvelurakennuksessa on naisten (ja miesten) puolella yksi vessa ja neljä suihkua. Pehmeä-ääniset laulajat viihdyttävät asioitsijaa keskusradiosta, mutta viemärit eivät vedä ja laituripaikastamme on vessaan noin 500 metriä. Kiire tulee, jos aikoo ehtiä ajoissa. Nem joilla ei ole koodeja pissivät rakennuksen ulkonurkkiin.

Vapaita venepaikkoja on paljon. Mekin lähdemme huomenna. 

Tältä rannalta veri on kuivunut jo kauan sitten

IMG_0703.jpg