20180731_161915.jpg

31.7. Kuivastu, Muhu


Piti nousta kello kuusi, koska taivasprofeetat olivat luvanneet hyviä tuulia joilla pääsisi seuraavaan etappiin. Hyvä puoli oli , että  kello kuusi edellisenä päivänä vallinnut tappava helle vasta keräsi voimia nujertaakseen maan matoset.  Oli raikasta ja hiljaista kun lähdimme Haapsalun satamasta kello puoli seitsemän.

Muuten meni hyvin, muttei tuullut. Alkumatkasta vähän lepatteli purjeita, mutta loppumatka jouduttiin taas ajamaan konevoimin. No – perässämme tuli joku purjehtija, joka näytti, että kyllä olemattomalla vastatuulellakin voi purjehtia ja kryssaili. 

Muhun vierasvenestama on Saarenmaalta Tallinnaan vievän tien kupeessa, siinä missä tarvitaan lauttaa saattamaan teiden päät yhteen.  Lakkaamaton rekka-  ja henkilöautovirta jonottaa lautoille, jotka kahmivat autojonoa sisäänsä vartin välein.  Ruuhka-aikaan lautat lähtevät vartin välein, muulloin noin joka 30 minuutti. Ylitys on halpaa, normaali taksa on 3 euroa, eläkeläiset pääsevät 1,50 eurolla. Mietityttää, miten nämä virolaiset pystyvät pitämään maansa toimivana, näin halvalla. Haapsalussakin bussi oli ilmanien. Maa on harvaan asuttu.

Euroopan unioni on tännekin sirotellut pennosiaan. Lauttarannan kupeeseen on rakennettu mainio lepokeskus johon lauttaa odottavat voivat majoittua, mikäli nyt ehtivät, kun lautat kulkevat niin usein.

Pieni vääräsäärinen mies juoksi vastaan osoittamaan meille paikkaa lähes tyhjään satamaan. Satamassa oli täydelliset palvelut, - jopa uutuuttaan hohtava sauna. Ennen iltaa hän oli joutunut vetämään lipputankoon muitakin kuin Suomen lipun. Oli Saksaa, Puolaa, ja Ruotsia. Pieni satama oli lähes täynnä.

Huomenna lähdemme saaren sisäosiin polkupyöräretkelle, vaikka tänäänkin hellettä piisasi. Saaren asutuskeskus on noin 10 kilometrin päässä lauttasatamasta.   Yritetään kumminkin pysyä hengissä helteessä, ja varataan juomia repuun.


20180731_163009.jpg