20180820_160238.jpg

20.8. Kärdla

 

Sateinen Kärdla on autio. Kaupat ovat kiinni, ihmiset kukakin ties missä, eivät ainakaan raitilla juoruamassa. On Viron toinen itsenäisyyspäivä. Kansallinen vapaapäivä.

Viro julistautui toistamiseen itsenäiseksi 20 elokuuta 1991 Neuvostoliiton keskusvallan ja Mihail Gorbatshovin aseman horjuessa.   Muistelen, että vuonna 1991 Venäjällä järjestettiin kansanäänestys Neuvostoliiton jatkamisesta, ja Neuvostoliitto lakkasi sitten olemasta saman vuoden joulukuussa.

 Ulkomaalainen, vaikkakin sisarkansan edustaja, ei saa selville, kuinka tänään juhlitaan Kärdlassa. Ainakaan täällä tyhjässä jahtisatamassa ei juhlijoita näy. Shampanjabaarikin on kiinni. Yritin urkkia myös matkaoppaalta Saarenmaalla, onko jotain erityisiä muotoja, joilla tätä kesäistä juhlapäivää vietetään.  Mies meni hölmön näköiseksi ja sitten hän muisti, että hänellähän on ensi maanantaina vapaapäivä.  – Sitä juhlitaan enemmän talvella, helmikuussa. Silloin on sotilaparaati ja muitakin juhlia, hän sanoi ja alkoi takoa kännykkäänsä. – Yritän selvittää onko mitään juhla, siis itsekin tietääkseni,  luulen poliitikkojen pitävän isänmaallisia puheita, hän sanoi. 

Eilen,  Kärdlassa oli tosin järjestetty Viro 100 pic-nic lounas. Meren tuulien perusteella pelkään, että sää ei niitä suosinut. 

Täällä veneessä on vietetty hiljaista itsenäisyyspäivää. Se miksi moottori ei käynnistynyt meren aaltoillessa, ei selvinnyt.  –  Starttimoottori ei saanut sähköä, mutta nyt vikaa ei enää ollut. Kiristelin vähän muttereita, siinä kaikki. Miehistö hankki elintarvikkeita. Ne ovat noin puolet Suomen hinnoista, ravintolahinnat näillä pikkupaikkakunnilla ovat ihanat, viidentoista euron pääruokaa saa etsiä. Hyvän kala-aterian saa yhdellätoista. Viinipullo maksaa parikymppiä, hyvät punkut tosin enemmän.

Viron kansalliskukka on ruiskaunokki. Ehkä tämä kissankellon sukulainen kelpaa edustamaan ruuiskaunokkia  - ellei muuten niin värinsä puolesta. 

20180820_160522.jpg