IMG_0884.jpg

Victor Hugon talo, 

1.7.  St. Peters Port, Guernsey

 

Tervetuloa paratiisiin! Siis Veroparatiisiin. Saaren kaikki 63.000 asukasta voivat hyvin. Kaupunki on kauttaaltaan hyvässä maalissa ja timanttikauppoja riittää. Katselimme vähän hintoja. 2000 punnalla saisi ihan kelvollisen rannekorun timanteilla. Guernseyllä on oma rahansa, Guernseyn punta, mutta Eglannin puntakin kelpaa, he eivät ole brittien kansainyhteisön jäseniä, vaan kruununsiirtomaa, jolla on oma kansallislaulu ja kieli. Englannnilla tosin pärjää. Jouduimme selvittämään virallisen näköiselle tullimiehelle paljonko, viinakaapissamme on pulloja, aivan vanhaan neuvostotyyliin. Passikin tarvittiin.

Tänne paratiisiin pakeni myös Victor Hugo, joka kritisoi Napoleon III itsevaltaista hallitustapaa. Napoleon olisi pannut hänet vankilaan. Brysselissäkään hänestä ei pidetty samoista syistä. Seuraava asuinpaikka oli Lontoo, mutta Victor ei malttanut olla kritisoimatta kunigatar Victoriaa ja sai sieltäkin lähtöpassit. Guernsay otti hänet avosylin vastaan ja hän rakennutti tänne mahtihuvilansa, jossa vietti noin neljätoista vuotta. Huvilan rakentaminen kesti seitsemän vuotta, joten Hugo eli monen suomalaisenkin omakotitalon rakentajan elämää, eli puolitekoisessa talossa vuosikaudet. Hän on nyt Guernsayn oma poika, josta ollaan ylpeitä, vaikka kuolikin Pariisissa eivätkä ranskalaiset antaneet haudata häntä tänne vaan panivat Pantheoniin. Pimeä, gobeliinejä, silkkitapetteja, salonkeja, salaovia ja kirjastoja sisältävä talo, jossa ei ollut kuin yksi makuuhuone, vintillä sijaitseva Victorin oma makkari. Emme nähneet keittiöitä, kylppäreitä, vaatekaappeja tai mitään, joka viittasi siihen, että siellä olisi asunut kukaan muu kuin Victori itse – vintillä. Koko talo vaikutti pompöösiltä lavasteelta.

Guernseyllä koettiin jännittäviä hetkiä, kun Kapu vedettiin mastoon. Hänen piti korjata mastovalo ja vieraslipun narun asetukset. Ranskan lippu oli juuttunut jotenkin saalingin ja narun väliin. Hän painaa nykykunnossaan noin 86 kiloa. Meillä oli tosin mastovinssi käytössämme, mutta köysi irtosi vinssistä alastulovaiheessa ja Kapu valui vinhasti alaspäin, kunnes sai jaloillaan kiinni mastosta pandakarhun tavoin, ja nostotiimi sai köyden kierrettyä uudelleen vinssin ympäri. Mastovalo syttyi jo Kapun lähestyessä sitä. Siinä oli vain kontaktivika, eikä lippunaruakaan saatu korjatuksi.

Päivä alkoi kylmänä ja sateisena, mutta iltapäivällä pilkisti aurinko, tuo kauan kateissa ollut ystävämme.

 

  IMG_0930.jpg