IMG_1754.jpg

 

19.5.Boulogne -sur-mer

 

Kun ei haluttanut lähteä aamutuimaan puskemaan harmaalle merelle, jäimme tänne. Boulognen houkutuksiin kuuluvat patongit, pastis, hyvä punaviini moninaiset juustot painoivat vaa´assa enemmän. Emmekä olleet käyneet Ranskan suurimmassa meritutkimuskeskuksessa, joka oli näköetäisyydellä paatista.  

Meritutkimuskeskus oli suuri, pimeä ja meluisa. Ranskan kevätretkellä olevat koululaiset täyttivät rakennuksen sisäänkäynnistä ulosmenoon. Jos pannaan 1000, noin 4 – 14 vuotiasta koululaista katselemaan uivia kaloja syntyy uskomaton meteli. Pienimmät hyppivät, etsivät toisiaan pimeistä käytävistä, kirkuivat pelosta ja vanhempiensa kaipuusta. Isommat heittelivät repuilla toisiaan ja tappelivat aikansa kuluksi siellä, minne ei opettajien silmä yltänyt, juoksivat, kompastelivat ja huusivat nimeltä kavereitaan. Siitä syntyi uskomaton kakofonia, joka kimposi betonirakennuksen seinistä vanhoihin korviimme.

Hai-altaassa uiskenteli muutama kolmimetrinen ikävystynyt hai, jonka altaan yläpuolelle oli rakennettu laituri, jossa lapset ihmettelivät kaloja. Turvamies yritti olla tarkkana, etteivät pienimmät putoilleet kaiteitten lomasta hain ruuaksi.

Ikkunattomassa rakennuksessa oli myös rullaportaat, jotka veivät merentutkimusalukselle, joka keinui mukavassa tuulessa. Melkein parasta oli, kun satuin näkemään, kun pikkukundi väänsi yhtä tutkimuslaitoksen komentosillalla palavaa nappulaa. Valot pimenivät. Poika livahti tiehensä kuin sisilisko. Uskomaton navigaattori, kapu, pystyi puikkelehtimaan lapsilauttojen lomasta altaalle, jossa merileijonat esiintyivät katsojille, kuin mitkäkin primadonnat. Mietin katsellessani niiden sulavaa sivakoimista vedessä, ja temppuilua, miksi merileijona on vetoavampi kuin vaikkapa kalkkarokäärme. Luomakunnan eläimiä kumpikin. Ei ne mitään itselleen voi, että ovat syntyneet semmoisiksi kuin ovat.

Ostettiin uusi tiskivati ( vetoisuus 6 litraa). Korjattiin veneen katolla oleva tuuletin, joka sylki salongin paraatipöydälle vettä aina aallon hyväillessä kattorakenteita ulkopuolelta.

 

vuonna 1991 Boulognen rantakadulla uskottiin ranskalaisten ja brittien liittävän kätensä yhteen. Hieno päätös kaupungilta joka on vuosisatoja ollut maiden kiistojen jaloissa. Tulevaisuudesta ei tiedä sitten kukaan.

IMG_1752.jpg