IMG_2662.jpg

Tervetuloa meille!

13.8. Borkum

 

Olen yrittänyt selvittää Borkumin saaren synkkää historiaa. Toistaiseksi turhaan. Täällä on tapahtunut jotain hirveää toisen maailmansodan jälkimainingeissa. On pidetty erillinen sotasyyllisyysoikeudenkäyntikin koskien Borkumin tapahtumia.  Natsisaksan aikaan tämä oli juutalaisilta suljettu, arjalaisten lomaparatiisi. Tietäisiköhän sotahistoriaa tunteva lukija?

Tulimme perille vasta illalla vähän ennen auringon laskua. Aallonmurtaja näytti jo kaukaa vankilan muurilta. Se oli punatiilinen torjuva seinä. Mitään säällistä vierassatamaa ei löytynyt. Epämääräisen, osin mädänneen, entisen laivalaiturin kylkeen oli kyhätty muutama venepaikka. Kaikki paikat olivat jo varatut, mutta sidoimme veneemme toisen veneen kylkeen. Lauweroog oli suoranainen paratiisi verrattuna tähän raskastunnelmaiseen ja ränsistyneeseen satamaan. Oli saarella joku parempikin satama, mutta sinne ei meidän syväluotaavalla veneellä ollut asiaa matalan veden aikaan.

Miksi tulimme perille myöhään? Sitä on nyt ihmetelty. Kapu, aina hyvä merivirtojen tutkija ja niiden käännösten ja pyörteiden laskija, oli tutkinut, että matkaa oli vain 38 merimailia, eli noin kuuden tunnin matka. Kun lähdimme kello kymmenen, olisi pitänyt tulla perille jo kello neljältä. Me hortoilimme Borkumin sekavassa satamassa kello puoli yhdeksän illalla umpiväsyneinä. Jouduimme matkan alussa kahdeksi tunniksi vastavirtaan, eli viidensolmun oletettu nopeus laski kahteen solmuun tunnissa merivirran yrittäessä kaapata meitä mukaansa ja loppumatkasta sama juttu. Oli suunniteltu ravintolaillallista. Sitä ei nyt saatu. On täällä jossain ravintola, mutta meidän voimat eivät riitä sen etsimiseen. Onneksi oli eilisestä jäänyt kananpaloja kylmäkaappiin.

Kapu istui auringossa koko päivän ja vahti ruorimiehen ystävän, herra Georgen, eli automaattiohjauksen toimintaa. Minä makasin kapyysissa ja luin vuoron perään Lontoolaisen puhelintytön muistelmia ja Rooman keisari Augustuksen elämäntarinaa.

Näin romanttisesti aurinko laskee Borkumissa.   

IMG_2663.jpg