IMG_0778.jpg

 

19.6. Ouistreham

Tässä pikkukaupungissa vallitsee porvarillinen rauha. Se suoria katuja reunustavat sievät omakotitalot eikä sunnuntaina kello puoli yksi, jolloin lounasaika alkaa, näe kadulla ketään. Muutama auto ajaa ohi isoäiti etupenkillä.

 Portsmouthista tulee autolautta kerran päivässä ja sylkäisee sisuksistaan lastin brittejä, jotka tulevat juomaan viiniä, syömään halpoja lounaita ja ihastelemaan upeaa rantaa. Ja tietysti käymään maailmansotamuseoissa, joita on ainakin kolme. Vanhoja brittiukkoja tulee jenginä prätkillään. Paluulaivalla takaisin. Ihan virolainen meininki.

Ouistrehamiin nousivat britit ja osa kanadalaisia. Ne jotka eivät kaatuneet jo rannalle, jatkoivat matkaansa kohti Caenia.  Kapu kävi katsomassa isoa bunkkeria, joka oli betonitorni rannan tuntumassa.  Sakut ampuivat sieltä niin kauan kuin ammuksia riitti. Ne riittivät noin kolmeksi päiväksi.  Maihinnousijat eivät vaivautuneet valtaamaan sitä, vaan jatkoivat marssimista kohti Caenia.

Kaupungista ei maihinnousun jälkeen jäänyt paljoakaan jäljelle.  Se rakennettiin melkein uudelleen. Vanhasta keskustasta jäi katerdaali ja muutama talo.

Kaikki hyvin, sataa nyt illalla niin tutun oloisesti. 

 

IMG_0774.jpg

Maailman söpöin elokuvateatteri