20190716_202932.jpg

Toisaalla kaupungissa luodaan uutta tulevaisuutta. Rantabuleardi on täynnä mietelauseita

15.-16.7. Uusikaupunki

Teimme kävelyretken kaupungille. Oli pouta, mutta sadepilvet vähän säikyttelivät. Kaupunki oli lähes autio, ehkä pysähtyneisyyden tilassa.Löysimme yhden palaneen talon, runsaasti entisöityjä puutaloja, kirkon ja suurilla amerikkalaisilla antiikkiautoilla päristeleviä nuoria. Neliskulmaisen keskustorikin oli tyhjä, ja merimiehen asuntomuseo oli kiinni. Venenesatama oli selvästikin kaupungin vilkkain paikka. Koska veneemme oli köytetty aivan kahvila/ravintolan oven viereen ei tarvinnut olla yksin.  Venepaikka ja hyvät palvelut 23 euroa, mitä voi pitää kohtuullisena.

Uusikaupunki näkee itsensä pikku Havannana. Ovat rakentamassa komeaa rantabulevardia Havannan maleconin tapaan.  Professori Mauno Vannaksen säätiö ja uudenkaupungin kaupunki rahoitavat projektia. Tuloksena on merenrantabulevardi, jossa merta ja merenkäyntiä koskevat lauseet, vanhojen laivojen kunniaksi kirjatut nimet, penkit, auringonoton ja mietiskelyn  alueet ja merenlahden ylityspaikat  seuraavat toistaan.  Lahdelman toiselle puolelle on perustettu ravintoloita, joista salsan sijaan kuuluu bingojuontajan ääni. Maassa maan tavalla.

Oli pyykkipäivä. Pikkuhousut, paidat, kalsarit ja sukat olivat kaikki joutuneet pyykkipussiin, lenkkikuteet haisivat metrin päähän, farkuissa oli kuraa ja astiapyyhkeet olivat täynnä huonon astianpesun aiheuttamia tahroja. Veneeseen mahtuvat vaatteet riittävät nipin napin kaksi viikkoa. Sitten on pakko etsiä pyykkitupa.

Sillä välin Kapteeni rakensi lazy Jack lankoja pitämään isoa purjetta laskettaessa paikoillaan. Lippunaru, josta tuet tehtiin loppui kesken, eikä matkamuistokaupasta löytynyt lisää.  

Matkanteko on ollut ikävää. Olemme olleet nyt kaksi viikkoa merellä. Vain ensimmäisenä päivänä oli reipas tuuli, ja sekin vain puolimatkaa. Sen jälkeen ei tuulta ole ollut. Olemme puksuttaneet koneella lähes koko matkan. Eilinen matka Uuteenkaupunkiin ankkuripaikastamme kesti noin 8 tuntia.  Tulevaisus ei näytä tässä suhteessa ruusuiselta.  Kapteenin naama on pahasti kurtussa.

20190716_161931.jpg  

Toisaalla on unohdettu, että kaupungissa ei enää puhuta venäjää.