16.7. Granville

 

IMG_1118.jpg

Söpö talo, eikö vain?

 

 

 

16.7.16 Granville

,                                                                                       

Jokaisella ranskalaisella pienelläkin kaupungilla on suurmiehensä.  Granvillen suurmies on Christian Dior.  Kaikki naiset ja useat miehetkin tuntevat hänen nimensä. Christian syntyi tänne Granvilleen lannoitetehtailijan viisilapsiseen perheeseen.  Isä halusi hänestä diplomaatin, mutta mitä vielä, Christian halusi piirtää naisten vaatteita.  Vaihtelevan elämän myötä hän onnisti lopulta perustamaan muotitalon Pariisiin. Melkein heti sodan jälkeen. Hänen mallejaan pidettiin tuhlailevina, koska niihin tarvittiin niin paljon kangasta, josta oli pula sodanjälkeisessä Ranskassa.

Cristian loi muodin, joka etsii vertaistaan. Hänen naisensa olivat ampiaisvyötäröllisiä, avokaulaisia, leveähelmaisia ilmiöitä, joiden vartaloita peittivät upeat kankaat ja hienot leikkaukset brodeerauksineen.

Hän syntyi täällä, mutta muutti perheineen viisivuotiaana Pariisiin.  Nyt talo on museona, jossa esitellään Diorin kultakauden eli 1950 -60n -luvun vaatteita.

Dior kuoli vain 52vuotiaana 1957 parhaassa luomisvoimassaan. Kuolinsyy on edelleen arvoitus. Hänen juoruttiin kuolleen liian vaativan seksin aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Mitä tämä sitten tarkoittaakaan.

Cristianin perustama muotihuone elää edelleen voimissaan. Nyt sen omistaa tietääkseni Versachen muotihuone.  Vaatteista viis, mutta museossa vaikuttavin oli prinsessa Sorajan ja Rehzas Pahlevin  häistä otetut valokuvat. Sorayalla oli Diorin upea 1950 luvun morsiuspuku, mutta hänen katseensa oli ahdistuneen pelokas. Ja huonosti siinä sitten kävikin. Farah Diba otti hänen paikkansa kruununprinssin synnyttäjänä. Khomeini sitten syrjäytti Rehzas Pahlevinkin.

Talon puutarhassa oli  pieniä kojuja joissa oli postiluukkua muistuttava metalliläppä.  Kun nosti läpän ja haistoi, sieltä tulvi Diorin hajuveden tuoksu. 

Museossa oli muutama miesvieras. Kapu olisi näyttänyt siellä norsulta posliinikaupassa.

 

 

IMG_1120.jpg

Hajuvedet takan reunalla laajan puutarhan nurkalla olevassa huvimajassa.