zoutkamp%20002.jpg

Kukoistavan kalastussataman viimeiset  veneet ja kalasavustamot

19.9.

 

Lauantai

 

Zoutkamp

 

 

Zoutkamp on pieni kyläntapainen kanavan varrella. Espanjalaiset perustivat sen aikoinaan 1500 luvulla. Ransakalaiset tekivät siitä tykkivaraston. 1900 luvulla sen puolustusrooli purettiin ja se muuttui vilkkaaksi kalastussatamaksi. Nykyisin se on väsynyt pieni yhteisö, joka tarjoaa portin Lauewmeerin 1969 perustettuun 6000 hehtaarin luonnonpuistoon. Puiston kosteikoissa talvehtivat tuhannet vesilinnut. Kylän mainoslausessa kerrottiin sen tärkeimmän viehätyksen olevan sen kaukaisessa sijainnissa jokapäiväisen elämän pyörityksestä.

 

Näin paikan päältä nähtynä sanoisin, että nämä eivät tiedä mikä on kaukainen sijainti. Maan kaupunkien välimatka on noin parikymmentä kilometriä. Päästä päähän tämän maan ajaisi autolla neljässä tunnissa. Groningenista Zoutkampiin matka kesti viisi tuntia (35 km), mutta pyörällä sen olisi ajanut paljon nopeammin. Matkalla oli lukemattomia (ainkin parikymmentä avattavaa siltaa ja yksi kanavasulku), jotka hidastivat matkantekoa.

 

Laakea maalaismaisema avautui kanavan molemmin puolin. Lievä karjanlannan haju leijaili ilmassa ja lehmät katselivat penkoilta laiskasti veneen perään. Kanava mataloitui välillä niin, että veneen peppu juuttui kanavan liejuun, mutta aina päästiin eteenpäin. Eu:n maatalouden suurtuotantoalue on täällä. Näimme perunannostokoneen, joka nosti 10.000 kiloa perunaa noin tunnissa.

 

Nyt olemme kaupungin nurkalla Hunszegatin perheen omistamassa satamassa. Menin suihkuun joka antoi lämmintä vettä vain kolme minuuttia. Ehdin juuri saippuoida itseni kun vedentulo loppui. Ensi kerran pitää varata lompakollinen viidenkymmenen sentin kolikoita suihkuun syötettäväksi. Perheen rouva kertoi lähtevänsä lomalle huomenna, mutta kylän ainoasta kaupasta saa sunnuntainakin croisantit jo kello yhdeksän.

 

******************