20180804_112851.jpg

Tämä "keinu" on ollut paikoillaan jo melkoisen tovin.

4.8. Pärnu.

Pärnusta tekee Viron kesäkaupungin sen hieno hiekkaranta. Lähdin aamutuimaan tutkimaan mitä se tarjoaa.  Hiekkarantaa rajoittaa toiselta puoleltaan kaunis vanha puisto puistoveistoksineen, istutuksineen, satavuotiaine tammineen.  Päädyssä oli hieno vanha hotelli ”Rantahotell” mutta siitä jo sadan metrin päässä siitä alkoi lasten paratiisi josta ei puuttunut ääntä eikä vempeleitä. Rannan katkaisi vielä suljettu pelialue, jossa pelattiin kaikenlaista, johon tarvittiin palloa.

Rannan viimeiset noin 300 metriä oli varattu naisten nuderannaksi. Koska olin varannut uimakamppeet reppuun, päättelin, että tämä oli oikea paikka uida. Rannalla lekotteli varmaotteisesti noin satakunta naista enemmän tai vähemmän alastomina. Alue ei ollut miehiltä kielletty ja he kävelivät ees taas ja silmäilivät naisia hajamielisesti. Nämä eivät siitä hätkähtäneet, vaan levittelivät sulojaan lämpimällä sannalla ja sulkivat silmänsä. Viisi-kuusi lasta synnyttäneessä perheenäidissä ei ole jäljellä paljoakaan siitä mitä miestenlehdet tarjoavat naiskauneutena. Pulleita vatsoja, roikkurintoja, vahvoja hauiksia ja kadotettuja vyötäröitä oli runsaasti nähtävillä. Ns. honey pupusia ei siellä ollut. Niinpä riisuuduin napasilleni, enkä vaivautunut kaivamaan simmareita repusta vaan lähdin niine hyvineni kahlaamaan mereen, jossa tuuli puhalsi navakasti mereltä päin ja kasvatti aaltoja. Uimisesta ei tullut mitään. Ranta oli niin matala, että noin 100 metrin päässä ulapalla vettä oli vain polveen.  Istuin pohjalle peittyäkseni enemmän veteeni. Vesi heitti minua aina noin puoli metriä rantaan päin per aalto. Kyllästyin pian ja kahlasin takaisin. Sillä aikaa tuuli oli voimistunut, niin että olin hiekalla paneroitu ennen kuin saavuin pyyhkeelleni.  Pärnun rannan hiekka on kevyttä ja hienoa.

Iltapäivällä oli vuorossa Pärnun nykytaiteen museo, jonka kesänäyttely sopi mainiosti aamulla aloittamaani teemaan.  Näyttelyn nimi oli  “The 25th international nude art exhibition Man &Woman 2018”.  Kapukin innostui.

Seksikkäitä naiskuvia täytyy mennä etsimään muualta, mutta taiteilijoiden näkemyksiä naisen ja miehen riisutusta olemuksesta kylläkin. Pinnan alle pyrittiin. Suomesta olivat edustettuina Elina Brotherus, joka poseerasi pukeutuneiden oppilaidensa kanssa itse alasti ja Viggo Wallensköld, jonka naiskuva oli jotensakin ahdistunut.

Hurraa! Matkalla takaisin veneelle alkoi sataa.


Viggo  Wallensköld: Vuode (öljy kankaalle 2010)

20180804_171554.jpg