IMG_2810.jpg

"Minä Kaarle XI perustan laivaston sataman tähän." Vuosi oli 1680.

31.8.17.

 

Ruotsin sotalaivaston kotisatama, Karlskrona, jonka merimuseo on maailman merimuseoiden aatelia. Sinne Kapu riensi heti aamiaisen hotkaistuaan. Museo-alueella, joka käsitti kokonaisen pienen saaren, oli sukellusveneitäkin kaksin kappalein.

- Tiedätkö, mikä on ”Whisky on the rock? hän kysyi ennen lähtöään.

- En, onko se joku drinkki? arvasin.

- No ei ole, etkö sä muista, kuinka vuonna 1982 venäläinen sukellusvene ajoi karille tässä Karskronan edustalla. Hulluinta siinä oli, että se oli ollut siinä jo pari päivää, kun paikallinen mökkiläinen soitti poliisille ja ihmetteli, että tuossa hänen rannassaan on niinku sukellusvene karilla nokka pystyssä. Eikä Ruotsin laivaston tiedustelu ollut huomannut mitään. Sitä sukellusvenettä hinattiin sitten viikkotolkulla irti. Vene oli tyypiltään ”Whisky.” Tapaus tunnetaan nimellä "Whisky on the rock".

- Asteikolla 1 -10, miten arvioisit sen näkemiesi merimuseoiden joukossa? Kysyin onnellisen, mutta uupuneen miehen tullessa takaisin.

-Kyllä se oli 9, hän myönsi. Eli paras tähän saakka. Se on paljon sanottu.

Minä etsin taidemuseota. Löytyi, mutta se oli kiinni. Ostoskadulla näkyi komea rakennus ”Kungsgalleriet”. Vaikuttavan marmorihallin, kullattujen pylväiden ja mahtavien kristallikruunujen takaa paljastui muotiputiikkeja, ei taidehallia. Jatkoin matkaa suurtorille, jossa Kaarle XI, kaupungin perustaja, seisoi pylvään nenässä.

Torilla oli markkinat, seniorimarkkinat. Kojuissa gryndärit esittelivät uusia vanhustentaloprojekteja, lakimiehet testamenttipalveluja, liikennelaitos linjajärjestelyjä, sairaalat toimintaansa vanhusten näkökulmasta, vanhuksille sopivia autoja oli tarjolla, liikuntaryhmät kertoivat liikunnan välttämättömyydestä, etc.  Oli myös luentoja, mm. kypsän iän seksistä ja yhteiselämästä sekä demetiasta. Arja Saionmaa, joka on vain 72 vuotias oli messujen päätähti. Messulehden etusivun haastattelussa hän kertoi, että ”Vitaalisuus ei katso ikää. Oli messulava, jossa joku minulle tuntematon vanhusten kanssa yhdessä ikääntynyt tähti lauloi. Arjan esitystä en kuullut, mutta hän oli kuulemma saanut kaikki kuulijansa nousemaan seisomaan ja taputtamaan yhdessä.  Ikääntymistä koskevaan keskusteluun hän ei halunnut osallistua, - Se on niin tyhmää, hän kuittasi. Suomalaisia tangoja hän on markkinoinut Ruotsissa , mutta kieltäytynyt Sibeliuksen markkinoinnista. Sen ymmärtää, eihän Sibbe ole hänen vahvuusalueellaan.

Eikö otettaisi oppia? Eino Grön (78 v.) ja Reijo Taipale (77v.) laulamaan, ja muutenhan konsepti on tuossa edellä jo valmiina. Siitä vaan Suurtoria varaamaan. Vanhusten ostovoima kunniaan!

 

 

IMG_2818.jpg

 

 

IMG_2813.jpg

Messuhuumaa