IMG_2873.jpg

Ruotsin saariston  kesämökit maalataan punaisiksi valkoisin somistein, naapurit tuskin hyväksyisivät muuta.

7.9. Nynäshamn

Nyt on tahkottu kotimatkaa kolme päivää kymmenen tuntia päivässä avomerellä ja saaristossa. Nukuttu ankkurissa jossain suojaisessa poukamassa. On syöty keittiön tuottamaa pikaruokaa ja hygienia on rajoittunut hampaiden harjaamiseen iltaisin ja puhtaisiin aluspöksyihin aamuisin.  Nyt on aika päästä pesulle, kauppaan, ostamaan dieseliä, veryttelemään niveliä ja seisomaan tovi kuivalla maalla. Eikä kieltäytyisi ravintola-ateriastakaan.

Merellä on ollut autiota. Ei tarvitse vahdata silmät edessä ja selässä konttilaivoja, jotka Itä- ja Pohjanmerellä pyyhälsivät mikä minnekin, ja aina kovaa. Huviveneet ovat hävinneet samalla kun poutapilvetkin. Tänään  ja aurinko pilkisteli ja melkein lämmitti. Automaattiohjaus piti veneen kurssissa ja vahtivuorolainen voi rentoutua, nojata selkänsä reelinkiin ja kääntää kasvonsa aurinkoon.  Joka kymmenes minuutti luo silmäyksen ympäristöön, jossa ei ole ketään. Kumma kyllä aika ei tule pitkäksi. Meren katseleminen tyhjentää mielen siitä ajatusten tulvasta, jota arjen pyörittäminen vaatii ja äkkiä huomaa suunnittelevansa jotain uutta, jotain tulevaa.

Eilen nukuimme Aspö nimisen saaren rantaruovikon kupeessa. Kukaan ei tullut hätistämään poiskaan, mökkien ikkunat olivat pimeitä vielä illan tullen.

Tarkkaavaiset lukijamme, jotka ovat seuranneet kotimatkaa myös Googlen välityksellä, ihmettelivät missä sellainen Aspö on. Löysivät Aspö mm. Ahvenanmaalta, Turun saaristosta ja Karlskronan edustalta.  Meidän ei voinut uskoa olevan Karlskronassa koska olimme jo jättäneet sen taaksemme ja Ahvenanmaa ja Turku ovat luultavimmin edessäpäin. Nyt paperikartta päihitti Googlen! Näitä Aspö ja Mjoid nimisiä saaria on saaristot pullollaan.  Nimet ovat ammoin manalle menneiden kalastajien antamia. Hehän tunsivat saaristonsa ilman karttaakin, mutta sekaannuksilta vältyttiin mainitsemalla lähimmän saaren nimi eli Aspö vid Hästen tai Mjödö vid Mellanholmen.  Jos olisin nimennyt öitsemispaikkamme oikein, se olisi ollut Aspö vid Hästen, tai Aspö vid Arkö. Toisaalta, Google tuskin otti huomioon sitä hetteikköä tai sanoisinko ojaa, joka erotti Aspön Arköstä ja näin ollen se niputti ne samaksi saareksi.

Olemme tehneet täyden ympyrän. Tässä Arkön nurkalla jossain yövyimme vuonna 2015, kun menimme Götan kanavaan. Arköstä ei ole pitkää matkaa kanavan suulle.

Arkösundin unimaailma v. 2015. 

P7210008.jpg