20190815_075848.jpg

Luksusversio kesän retkikohteesta

15.8. Öregrund

 

Eihän tämä tavallinen rannikon kalastajakylästä kesäsatamaksi muuttunut paikka olekaan. Huvikylällä on jo pitkät juuret. Kun öregrundilainen raudan vienti loppui 1700 luvun lopulla, Tukholman raharikkaat huomasivat kauniin paikan ja alkoivat ostaa kalastajien asuntoja ja rakentaa sinne kesähuviloitaan.  Öregrund on kuulemma Ruotsin parhaiten hoidettu puurakenteinen kylä.

Eli sama ilmiö kuin Suomessakin. Suomen tuhannet kesämökit ovat jossain järven rannalla, jossa vaaditaan ehdottomasti oma rauha ja naapuriin mahdollisimman pitkä matka, tai ainakin näköetäisyys. Öregrund on ennallaan säilytetty pikkuinen kylä, kiemurtelevine katuineen yhtenäisine taloriveineen, kirkkoineen kahviloineen, ja satamabulevardeineen.  Täällä perheet tuntevat toisensa jo vuosien takaa. Tulevathan he uskollisesti omalle mökilleen. Olin jo ounastellutkin, että päinvastoin kuin suomalaiset, ruotsalaiset eivät halua olla yksin. En kuitenkaan arvannut, että yhdessäolo menee niin pitkälle, että lomakylätkin ovat yhteisiä. Retkipenkit, joita on kaikkialla jokien varsilla, puistoissa metsäpolkujen varrella etc. ovat vain pieni osa ruotsalaisesta halusta olla yhdessä, mysigt.

Nyt tänne pyyhältävät veneiden omistajat. Tukholmasta pääsee tänne purjehtien kuudessa tunnissa, nuoriso kavereineen aautoillaan viikonlopuksi.  Pensionaatteja on, joka toisessa talossa ja matkamuistoja myydään infotoimistossa. Kylässä on vain 1500 pysyvää asukasta, mutta on oma systembolaget.

Meillä on ollut aurinkoinen, lämmin, tuuleton lepopäivä Ruotsin matkaosuuden lopettajaisiksi. Kapteeni ei halua poistua satamasta. – On niin kiva katsella laivoja, hän kuittaa. – Tai lentokoneita, hän muistaa lisätä.

Tarkkailimme, kuinka kesäkylää riisutaan talven tuloa odottamaan. Sesonki on ohi. Vaatekaupoissa on 40% alemyynti, Koristeveneet nostetaan rekkojen lavoille ja jotkut rannan palveluntarjoajista ovat jo panneet ovet lukkoon.

Mitä tulee sataman palveluihin, ne ovat hyvät. Kaikki mukavuudet, puhtaat suihkut ja vessat, pyykkikoneet. Vuorokausivuokra oli nyt 300 kr, mutta ilmoitustaulussa luki 500 kr. Siis se sesonkiaikana.

Joskus voisi vierailla Öregrundia astetta korkeammalle tasolle kurkottavassa Vaxholmissa. Se on tässä lähellä.  Siellä on sama meiniki ja 100 venepaikkaa!

 

20190815_074216.jpg

Pekka Pouta matkalla ennustamaan kaunista säätä sarvet ulkona!

.