IMG_1814.jpg

Englantilaista  illallista tulollaan.26.5. Dartmouth


  Ostin rannan kalakaupasta umpimähkään illalliskeksi kalafileen, jonka myyntilaatikossa luki ”haddock”. Koska se oli valmiiksi fileroitu, en tiennyt mitä olin ostanut. Se paljastui kalaksi, jota britit syötät satoja tonneja vuodessa, suomalaiselta nimeltään kolja, turskan sukulainen. Pohjoisten kylmien merien kala, jota vuosittain kalastetaan 650 000 tonnia, ja britit syövät siitä kolmanneksen. Suomeen sitä ei juuri tuoda.

Aurinkoisena Weymouthin satamaan laskevan joen reunuskivetyksellä istui satamäärin lounaalla olevia ihmisiä. He istuivat kuin kyyhkyt orrella, ja jokaisella oli sylissään pahvilaatikko, jonka kannen alla lymyilivät ranskanperunat ja paneerattu syvässä rasvassa paistettu kalanpala.  Annoksen ympärillä ollut voipaperi loisti rasvan väreissä ja lounastajat nyppivät sormin annoksesta palasia suuhunsa. Ruoka oli ruskeanharmaata ja hyvin rasvaista. Kirkas auringonpaiste korosti aterian rasvaprosenttia. Kysymyksessä oli tietysti brittien kansallisruoka ”Fish and chips”, ”joita sataman ravintolat myivät ”take  away” konseptilla harmaissa pahvilaatikoissa. Kyseinen "fish" on juuri "haddock". Ruokaympyrän voi unohtaa kuin painajaisunen.

Illalla tutustuimme weymouthilaiseen pubielämään. Otimme pubin illallislistalta, traditionaalista paimenpiirasta ja makkaroita ja perunamuusia. Viimeistään tässä vaiheessa ymmärsimme, että olimme menettäneet jotain oleellista jättämällä Ranskan taaksemme.

Aamulla kymmeneltä lähdimme kohti Dartmouth:ia.  Päivä oli aurinkoinen, myötätuuli tuuppi venettä ja purjeet vetivät kuin pappilan hevonen. Lämpötila olisi voinut olla trooppisempikin. Saimme koko päivän purjehduksen autiolla merellä.  Naamat palaneina, suojaöljyistä huolimatta laskimme vastatuuleen laituriin kello 18.00.

Illallliseksi paistoin”haddock”in.  Se oli miedon makuinen, hyvällä tavalla. Valkosipuli antoi mainion säväyksen. Eikä sitten muuta kuin lasi valkoviiniä ja jälkiruuaksi kahvi ja suklaata.


Bill of Portland, niemenkärki matkalla Darthmouthin

IMG_1805.jpg