IMG_1611.jpg

1.9. Alkmaar

 

Olemme palanneet lähtöpisteeseemme. Telakan odotuslaituri oli sopivasti tyhjä, jotta saimme paatin parkkeerattua odottamaan, että miehet tulevat nyppäisemään maston irti ja kärräämään veneen katon alle. Suloinen Blue Swan näyttää raiskatulta neidolta, jonka valkeat hiukset on pudotettu alas ja tungettu purjepussiin. Se on riisuttu alastomaksi.  Haikeus täyttää mielemme. On hyvästien aika. Sadattelemme ilmoja, jotka nyt, kun pitäisi olla syksy, on mahtavat helteet ja suloiset tuulet. Viereemme parkkeerataan toinen Swan vene, vain noin kaksi kertaa suurempi, 28 tonninen, 17,5 metrinen Blue Swan. Kyllä vaan, se on veneemme täydellinen kaima. Meitä on nyt kaksi Blue Swania peräkkäin odottamassa.

- Eiks nyt pitäisi vaihtaa nimeä? kysyn.

- Joo kyllä voisi keksiä jotain uutta. Blue Ariel, Blue Engel. Kapu alkaa miettiä uusia nimiä.

- Miksi sen pitää olla blue? Eikö voisi olla jotain innovatiivisempaa, esim. Aallotar?

Ajatukset katkeavat. Kapu menee jäälokerolle, jossa on vielä pari kaljaa, purkki anjovista ja tuoremehua aamuksi. Lähdemme huomenissa rouva Hennien hoteisiin. Osaakohan sitä nukkua vuoteessa maattuaan sata päivää veneen keulassa?

- Kapu, mitä ominaisuuksia hyvältä purjehtijalta vaaditaan?

- Ehkä tärkein ominaisuus on, ettei pelkää vettä tai veneen kallistumista. Ei saa panikoitua myrskyssä, eikä väittää kapteenille vastaan, niin kuin sinä teet. Kapu antoi palautetta. - Sinulla on käden ja silmän välinen yhteistyö tosi heikkoa. Etkö sä ole koskaan harrastanut lentopalloa tai jotain muuta pallopeliä? Niissä koordinaatio kehittyy automaattisesti.  Pitäisi osata lassota köydet pollareiden ympärille. Sä et osaa heittää. Kapu oli oikeassa. Inhoan joukkuepelejä ja oma urheilulajini oli yksin metsässä juoksentelu.

- Entä merisairaudet? Voiko purjehtia, jos on taipumusta merisairauteen?

-Voi aivan hyvin, yökkäily loppuu kahden päivän sisällä. Sitten se on ohi.

- Eikö ole tärkeää kanssa, että on ruskettunut, on purjehduskengät ja kello näkyy? Pitääkö olla Henry Lloydsin meritakit ja merisaappaat? 

- Eipä irvitä. Kyllä pitää pysyä lämpimänä, muuten purjehtimisesta ei tule kurjuutta kummempaa, mutta ei siihen mitään Lloydseja tarvita. Halvemmallakin takilla pärjää. Usein on kylmää.

Kapu ei pitänyt purjehduskoulua enää tänä kautena. Hän oli todennut sen toivottomaksi ja antoi rantautumisohjeet joka kerran erikseen. En osaa tehdä paalusolmua. Viiden purjehdusvuoden aikana olen lakannut pelkäämästä venettä, osaan ohjata, kun Kapu nostaa purjeita, ja reivaa niitä, osaan ohjata vendoja, mutta jiipistä en pimeässä selviytynyt. Kapu huusi välillä ohjeita, joita en ymmärtänyt ja sulkuun ajo meni monasti vituralleen. Kapu huomasi masentuneen ilmeeni. Huonoa palautetta on vaikea kuunnella.

- Kuule, purjehtiminen on paljon muutakin kuin sen tekniikka. On pärjätty kahdeksassatoista neliössä ilman riitoja. On siihen muutakin tarvittu kuin hyvälaatuista punaviiniä. Veneessä vallinnut tunnelma on ollut inspiroiva ja hyvä. On naurettu paljon. Olet oikein hyvä matkakumppani. Ensi kesänä jatketaan.

Seisoimme laiturilla ja katselimme kesäkotiamme haikeina.  Kapu kumartui alaspäin ja antoi minulle kunnon suudelman suoraan suulle. – Siinä sulle palaute. hän sanoi.

                                                                           *          *      *

Rakkaat lukijat, menemerille blogi sulkeutuu ja avautuu uudelleen vuoden 2017 toukokuussa.  Hyvää syksyä kaikille.

 

 

 

1008307123.jpg


i