IMG_2788.jpg

29.8. Hanö

 

Saaren ympäri kävelee kolmessa tunnissa. Siellä ei ole autoja, ja kadut on päällystetty pehmeällä, vihreällä nurmella. Polkujen varsilla on ehkä noin viisikymmentä taloa.  Satama-alue on asfaltoitu ja se on varmaan sesongin aikaan iloinen keidas. Kaikki rakennukset ovat puuta. On ravintola (ehkä auki viikonloppuisin), kauppa (ovessa puhelinnumero josta kauppiaan saa kiinni). Lautta vie mantereelle kerran tunnissa (kesä-elokuu). Satamassa on pieni, hellyyttävä kotimuseo, komea lipputankorivi ja pirttipöytiä ja -penkkejä kesäisiä ilonpitoja varten.

Satamakapteenin konttorin ovi oli lukossa. Aina vastuuntuntoinen kapua, vaani koko iltapäivän, tuleeko joku hakemaan satamamaksua.  Iltapäivällä näin vain yhden ihmisen, hän leikkasi katunurmikkoa. Talot ovat hyvin hoidettuja, kyllä täällä asutaan myös muina vuodenaikoina. Illan tullen ilmestykin punatakkinen nainen hakemaan rahoja (yöpyminen 220 kr ).

 Sataman kylkeen on rakennettu ”senioruimala” eli portaat, jotka johtavat mereen. Löysin uimalan vakoilemalla kypsää uimapukuista rouvaa, joka käveli veneen ohi määrätietoisesti laiturin päätyyn päin. Vesi oli kirkasta ja menin uimaan. Talviturkkini tuli heitetyksi näin juuri ennen uuden talven tuloa. Tähänastiset satamat eivät ole houkutelleet veneiden väliin kroolaamaan. Vesi oli 17 asteista, ja se tuntui ihanalta.

IMG_2803.jpg

Saarella oli ollut vilkasta vuonna 1800 – 1817 Napoleonin sotien aikana. Englantilaiset pitivät saarta tukikohtanaan.  Saaren autioon länsikärkeen on haudattu 17 sodassa kaatunutta brittimerimiestä omaan hautuumaahansa.  Britit tekevät saarelle edelleenkin laivastovierailuja, jonka yhteydessä järjestävät jumalanpalveluksen.  He ovat pystyttäneet komean puuristin hautausmaan nurkalle. Tein vaelluksen hautuumaalle. Tunnelma oli erikoinen, jokaisen hautaa merkkaavan kiven jälkeen oli ruohikossa painauma. Ehkä vainajia ei oltu haudattu kovin syvälle. Tuuli ulvoi korvissa puuttomalla kummulla seistessä, mutta paikka oli valittu hyvin, siitä aukeni avoin merenselkä länteen - auringonlaskuun.

Hanölle tullessa oli upea, aurinkoinen ja lämmin päivä. Kapu makasi lakki silmillä ruorin takana ja murisi, ei tuullut yhtään.

 

IMG_2797.jpg