20180805_095249.jpg

Kävin täällä saunassa

5.8. Pärnu


Paitsi rannoistaan, Pärnu on kuuluisa myös kylpylöistään. Eilen tutkin rannan, tänään oli vuorossa kylpylt. Valitsin perinteikkään kylpylä Hedonin, joka tarjosi  ”hiljaista kylpylää” jonssa rituaali kestäisi noin 2-3 tuntia. Ymmärsivät,, että nykyisessä hektisessä elämänmenossa joskus tarvitsee hiljaisen hetken. Olin samaa mieltä.

Saunoja oli kolme. Tepidarium ( 35 - 40 astetta), Kaldarium ( aromaattinen höyrysauna, 40 – 50 astetta) ja Lakonium (kuiva sauna kivi -istuimilla (55-65 astetta).  Suolavesi- ja porealtaan, tavallisen uima-altaan, ja jalkojen liottamista varten  kivipesuvadin. Suihku joka nurkalla.  Kylpytakki, pyyhkeet, kuorintavoide, kasvonaamio, ja rasiallinen kuolleen meren suolaa jalkakylpyä varten kuuluivat nekin mukaan.  ( hinta ark. 20 pyhänä 25 e).

Kokemus oli pitkästyttävä ja puhdistava.  Tepidarium oli ruumiinlämpöinen, jossa voi lepäillä mosaiikki-laiskanlinnassa odottelemassa, että tulisi lämmin. Minulle ei tullut, mutta odotteluasento oli mukava. Seuraava, kaldarium oli täpötäynnä höyryä ja lattialla oli pari senttiä vettä. Raivokas pihinä kuului nurkista ikään kuin sinne olisi piiloutunut kasa kyitä.  Istuin mosaiikkipenkille ja tihrusin jäseniäni höyryn lävitse. Pian olin märkä ja höyryävä itsekin. Sitten Lakoniumiin. Kiviset portaat olivat reilusti kuumat ja polttivat jalkapohjia. Kiipesin äkkiä ylemmäs kuin kärppä ja ärjyvä kuumuus helpotti. Itse asiassa tämä oli ehkä paras vaihtoehdoista, ja jäin sinne toviksi.

Koko kylpylässä ei, ehkä roomalaiseen, tapaan ollut missään puuta – kaikki oli rakennettu kivestä. Vähän kovahan se oli, mutta varmaan helppo pitää puhtaana ja hygienisenä.

Olin ollut kylpylässä yksin reilun tunnin. Mitä tekisin jäljellä olevalla kahdella tunnilla? Menin lepohuoneeseen, jossa lepotuolit tuntuivat mukavilta, pöydillä oli tosin vain golf-lehtiä. Ai, olin unohtanut hautoa jalkani kuolleen meren suolassa, enkä ollut käynyt suola-altaassa. Menin takaisin. Haudoin kiltisti jalat. Suolauima-allas oli pieni. Haukkasin suolavettä, joka tuntui inhottavalta ja vartalossa ollut haava kirveli kiusallisesti. Uiminen jäi siihen.  Alkoi kyllästyttää. Menin takaisin lepohuoneeseen. Luettavan ja unen puuttuessa kaivoin kännykän esiin ja syvennyin Netflixin tarjontaan. Jos olisi ollut seuraa, kokemus olisi ollut kiva. Yksinäiselle pitkästyttävä.Kapu kavahti ajatusta joutumisesta  spahan.

Illaksi on varattu Pärnun jokakesäisen musiikkiviikon alkajaiskonsertti Pärnun Konserdimajassa.  Soittamassa Tallinan kamariorkesteri johtajanaan Neeme Järvi. Talo on loppuunmyyty. Kysymyksessä lienee samanlainen traditio kuin mitä Suomella on Kuhmon kamarimusiikkifestivaali.  Odotamme kiinnostavaa iltaa.


Tässä talossa oli mainio akustiikka ja tunnelma katossa.

20180805_194241.jpg