20170525_114620.jpg

Maailman hienointa hiekkaa, pienemmät kiteet ovat jo muuta kuin hiekkaa

 

to 25.5. Weymouth

 

Päivä oli taas tuuleton, mutta aurinkoinen. Matkanteko oli kuin olisi ollut vesipuistossa tuntikausia jatkuneessa rännissä, jossa venettä vietiin 7-8 solmua. Mutta purjeita ei saatu mastoon koko matkan aikana.  

Kun pääsimme ilta-auringossa kylpevän, pienen englantilaisen lomakaupungin keskelle rantalaituriin ja kaikki saapumistoimet oli hoidettu, sidottu vene, koilattu köydet, ja täytetty lokikirja, ilmoittauduttu militaarilta tuntuvan satamakapteenin toimistossa, kaivaudumme kylmäkaapin pohjalle, jossa oli Amsterdamista saakka säilytettyjä valkoviinipulloja.  Eikun avotilan hupipöytä ulos ja viinipullon korkkeja nykimään.  Kuinka lennokkaasti osaisinkaan kuvata sitä hetkeä, kun ikuiselta tuntuneen kylmyyden jälkeen raikas, kuiva valkoviini kastelee kituset ja aurinko lämmittää posket. Sitä hetkeä oli odotettu koko talvi.  Weymouthilaiset kävelivät pitkin rantaa ja katselivat viininlipittämistämme, toivottavasti kateellisina.

Tämä Weymouth elää turismista, luulisin kuitenkin, että turismi on pääasiassa kotimaista.  Sen suurella hiekkarannalla on maailman hienointa hiekkaa josta muotoillut hiekkaveistokset kestävät maailman loppuun, mikäli ne säilytetään tärisemättömissä ja kosteudelta suojatuissa oloissa.  Rannalta löytyy myös ”Jubileum kello” joka on pystytetty kuningatar Victorian hallinnon 50 vuotispäiväksi. Tuskin turistit tulevat tänne kelloa katselemaan, vaan he tulevat nauttimaan maailman hienoimmasta hiekasta.

Joka kylällä on merkkimiehensä, ja Weymouthin sankari on Cristopher Wren, joka edusti kaupunkia parlamentissa 1702 -1717. Arkkitehti kun oli, hän piirsi ajankulukseen myös St. Paulin katedraalin Lontooseen ja rakennutti sen Portlandin kivestä. Portland on varuskunta tuossa Weymouthin lahden toisella puolella.

Weymouthin kautta saapui myös musta surma Brittein Saarille. 1348 maustelaivan mukana. Tapahtuma on painanut kaupungin nimen maan historiankirjoihin ainutlaatuisella tavalla. Me suomalaiset säilyimme rutolta miltei ainoina Islannin lisäksi. Eristyneestä sijainnista oli tässä asiassa hyötyä.

 

Käytännöllinen muistolahja tämä Victorian kello

20170525_121855.jpg