vadstena%20009.jpg

 

31.7. Perjantai

Vadstena

 

        Kuningas Kustaa Vasa oli innokas linnojen perustaja. Yksi niistä on Vadstenassa, puolen tunnin bussimatkan päässä Motalasta. Rakennuspaikka oli stragegisesti valittu. Linnasta käsin piti pitää Smålannin talonpojat kurissa ja pelottaa Tanskaa, jonka raja oli lähellä. Työt alkoivat vuonna 1545 sen jälkeen kun valitulta paikalta oli häädetty noin satakunta pientilallista. Kustaa ei eilinaikanaan saanut linnaa lähimainkaan valmiiksi, mutta työtä jatkoi hänen poikansa Magnus, Itägöötanmaan herttua. Onnettomuudeksi hän sairastui vaikeaan mielenhäiriöön jo vuonna 1563. Jos ihminen hyppii ikkunoista pelastamaan Vättern järvellä hädässä olevia merenneitoja, ei voi oikein odottaa, että linnanrakennus onnistuisi. Toinen Kustaan pojista Juhana III rakensi linnan lähes valmiiksi, mutta ehti hänkin kuolla jo ennenkuin se valmistui 1600 luvun alussa.

 

     Linnasta käsin ei koskaan puolustettu maata, mutta sinne varastoitiin kaikki Ruotsin kanuunat. Se oli hetken myös Itägöötanmaan vankilana. 1700-luvulla siitä tehtiin viljan varmuusvarasto, ja vuonna 1899 sinne siirrettiin maakunta-arkistot. Kolkko paikka, en muuttaisi asumaan sinne. Paikka oli kyllä tuolloin tärkeä pyhiinvaelluskohde. Väkeä tuli ja meni.

 

       Toinen joka ei koskaan asunut Vadstenassa, mutta jonka nimi on tehnyt paikkakuntaa kuuluisaksi, on Pyhä Birgitta, renesanssimaailman kolmesta naispyhimyksestä yksi. Siviilielämänsä aikana Birgitta naitettiin kolmetoistavuotiaana ajan tavan mukaisesti ja hän sai miehensä kanssa kahdeksan lasta. Hän oli myös kuninkaan hovissa hovineitona. Siinä ohessa hän näki näkyjä ja sai jopa Mauno kuninkaan tekemään ristiretken Novgorodilaisten käännyttämiseksi. Venäläiset tappoivat ruotsalaiset perusteellisesti. Birgitta valitti, että Mauno ei ollut noudattanut jumalan ohjeita tarkasti, ja näinhän tässä kävi. Välit hoviin vähän kylmenivät. Puolisonsa kuoleman jälkeen hän ryhtyi kirjoittamaan näkyjään kirjoiksi Italiassa, jonne hän oli pyhiinvaellusmatkallaan päätynyt. Birgitta itse kuoli Roomassa, missä oli paavin tykönä elänytkin, mutta hänen tyttärensa Katriina perusti luostarin Vadstenaan paavin luvalla.

 

Pyhiinvaellus oli noihin aikoihin hyvin suosittu matkailumuoto. Noin kolmannes kansasta oli vaellusmatkoillaan. Kun ajattelee, miten pitkä matka on Ruotsista vaikka Avingnoniin ymmärtää, että tässä ei ollut kysymys ihan pienestä viikonloppumatkasta. Pyhiinvaeltajia tulee siunattavaksi Vadstenaan yhä edelleen. Luostarin kirkko on upea, vaikuttava luomus, jossa ryhmä pyhiinvaeltajia oli juuri saamassa siunausta matkalle.

 

     Kävimme myös tutustumassa antiikkiseen mielisairaalaan. Kun Birgitasta tehtiin pyhimys siksi, että hän näki näkyjä ja saarnasi niitä kansalle, kaksisataa vuotta myöhemmin 1580-luvulla hänellä oli epäonnekkaampi kanssasisar. Tämä nainen alkoi nähdä näkyjä samoin kuin Birgitta jo lapsena. Nuorena naisena hän saarnasi julkisesti jumalallisista näyistään. Koska kirkko kielsi saarnaamisen kaikilta muilta kuin papeilta, tyttö pantiin sen aikaiseen mielisairaalaan, kytkettiin kahleilla sänkyyn kiinni ja siinä hän istui kaksikymmentä kolme vuotta.

 

      Hoitomuodot vaikuttivat kidutukselta. Potilaita suljettiin pimeisiin huoneisiin kahlittuina, laatikkoihin joihin oli tehty reikiä ruumiinnesteiden ulospääsemiseksi, huudot vaiennettiin suukapulalla. Potilaita istutettiin kahlittuna viikkokausia erityisissä tuoleissa, joista ei nähnyt ulos, pantiin ammeisiin, jossa heitä makuutettiin päivätolkulla kylmä/kuumavesihoitoja saamassa ja sidottiin vuoteisiin. Päähän porattiin reikiä. Hoidon tarkoituksena oli rauhottaa rauhattomat potilaat. Tutustuimme myös Ruotsin Rotuhygienisen Instituutin perusajatuksiin ja toimintaan.

 

      Vähemmän synkeä oli Ruotsin ainoa kapearaiteinen juna, joka seisoi Vadstenan linnan takana ja odotti matkustajia. Matkustajia ei ollut, kuten ei käymissämme turistikohteissakaan. Linnassa oli kaksi muuta, luostarissa ei ketään, sairaalassa ehkä viisi muuta turistia. Ilma oli kylmä mutta ei satanut.

 

                                                                        *******

 

vadstena%20014.jpg