IMG_0847.jpg

Sukellusveneen prototyyppi  1820 luvulta. 

 

28.6. Cherbourg

 

Olemme saaneet vieraita Suomesta. Mukanaan tul uusia perunoita, i sinappisilliä, sipulisilliä, saaristolaisleipää, Fazerin suklaata ja juhannusaaton Hesari. Samalla tulivat myös sateet, nuo alituiset ystävämme. Olimme houkutelleet vieraat vaivalloiselle matkalle Cherbourgiin kiinnostavalla purjehdusmatkalla Guernseyn saarelle. Emme päässeet lähtemään navakan vastatuulen ja sateen vuoksi. Teknisesti lähtö olisi ollut mahdollinen, mutta päätimme, että extremematkailu kuuluu muille. Odotellaan valoisampaa huomenta.

Sen sijaan pääsimme atomisukellusveneeseen. 16 atomikärkeä, joista jokainen on kolmen Hiroshiman pommin kokoinen ja torpedoja, jotka sisältävät räjähteitä enemmän kuin koko toinen maailmansota. Kuulosti aika uskomattomalta.  Ruma musta jättimötikkä.

Paljon sympaattisempi oli Napoleonin aikoihin suunniteltu sukellusveneen prototyyppi. Se näytti kaljatynnyrittä, jossa oli pieni masto. Pinnalla se liikkui purjeilla, ja sukelluksissa seitsemän miestä pyöritti potkuria tynnyristä käsin. Kun vene pääsi sota-aluksen alle, sen keulasta nousi korkkiruuvi, jolla miehet altapäin porasivat reiän brittisota-aluksen köliin. Valitettavasti reikä oli niin pieni, ettei sillä iso sota-alus uponnut. Aluksesta kehitettiin myös edistynyt versio, jossa tynnyri vei puukepin päässä räjähteen aluksen alle. Valitettavasti se tuhoutui miehistöineen koesukelluksellaan. Räjähde kyllä toimi, mutta se upotti myös sukellusveneen.

Suomi profiloitui täälläkin. Näyttelyssä oli myös Suomessa valmistettu venäläinen MIR sukellusvene. Oli ollut niin hyvin suunniteltu ja valmistettu, että amerikkalaiset kielsivät niiden valmistuksen ja viennin Venäjälle, vaikka venäläiset olisivat tilanneet niitä satamäärin. Niitä on huvikäytössä Kapun mukaan jossain Välimerellä, jolloin turistit pääsevät katselemaan meren syvyyksiä maksua vastaan.

Pääsimme istumaan Titanicin kannelle, sen sukeltaessa meren syvyyksiin. Se tuntui aika pahalta. Virtuaalisukelsimme myös 10 kilometrin syvyydelle valtamereen. Hui.

Tämän merikeskuksen vuoksi kannattaa tulla Cherbourgiin. Liput 18 euroa. Kiertomatka kestää 4-5 tuntia. 

 

 

IMG_0849.jpg

Rauma - Repolan valmistama näppäriä pienoissukellusvene. Ilmesesti liian näppärä.