IMG_1757.jpg

Hastingsin rantalomakohteessa oli mainiot rannat normannien herttuan nousta maihin.

 

20.5. Eastborne

 

Kanaalin ylitys meni keikkuen. Kiidimme aurinkoisessa lounaistuulessa yli seitsemää solmua. Purjeet vetivät kuin merenkävijän unelma. Lähdimme kymmeneltä aamulla ja olimme jo puoli kolmelta  Hastingsissa..

Siellä Wilhelm Valloittaja, Normandian ruhtinas, nousi maihin valloittaakseen englantilaiset. Tämä tapahtui noin v.  1066. Siihen aikaan taistelujen tappaminen tehtiin käsityönä, ei ollut pyssyjä minkään laisia. Miekoilla, ja jousipyssyillä hankittiin voittoja ja kärsittiin tappioita.  Hevoset korvasivat nykyiset tykit. Taistelu päättyi normannien täydelliseen voittoon.  Mahtoi olla Hastingsin reunoilla valtavia ruumiskasoja, koska, jos molempien osapuolten menetykset laskettuna yhteen taistelukentällä virui noin 7000 ruumista. Nyt Hastingista oli tullut brittien lomaparatiisi. Ranta oli kuorrutettu eri mallisilla, korkeilla ja matalilla, hotelleilla.

Hastingsin kohdalla jouduimme kääntymään vastatuuleen päästäksemme perille. Samalla matkanteosta tuli vaivalloista ja märkää, koska vastatuuli nosti aallot päällemme ja ne pärskivät avotilassa olevat ihmiset läpimäriksi varsin nopeasti. Jäljellä oleva 20 mailin matka kesti yhtä kauan kuin kanaalin ylityksen vaatima 40 mailia. Ajoimme Eastbornen sataman sulkuun kello 18. 30 märkinä kuin nurmelle sateeseen unohtuneet lapaset.

Jos matkailijalle sopii joku muu satama, ei tänne kannata tulla. Hinta on kova (42 puntaa) ja satama on kuin lomakeskus, jossa on juottoloita ja ruokakappa johon tullaan autolla ja jota autottoman täytyy etsiä pitkään. Lisäksi uusia asuintaloja niille, jotka eivät voi elää ilman merimaisemaa.

Itse Eastbournen kaupunki kasvoi tyhjästä 1800 luvulla lomakohteeksi. Nyt se on kuitenkin kilpailun kiristyessä vähitellen näivettynyt.  Kaupunkiin on täältä jonkin verran matkaa eikä me jakseta sinne lähteä kokopäiväisen ulkoilun jälkeen, vaikka kuinka olisi viktoriaanisia hotelleja ja muutakin nähtävää.

 

Irtolaisten majako tässä? Varusteet kuivumassa.

IMG_1761.jpg

Kanaalin yitystaistelun tapppioita voivat ohikulkijat ihailla.