20180823_180335.jpg

Äkkilähtö. Kottikärryn alla on ruoho jo pitkää

23.8. Älgö


Olenkohan koskaan ollut paikassa, joka on näin surullinen. Suru lepää paikan yllä kuin huntu joka on  laskeutunut, silloin kun palo on sammunut.  Luultavimmin sinä yönä, kun sauna on syttynyt palamaan ja sitä on ryhdytty sammuttamaan on syntynyt sekaannus. Sauna on saarella jonne ei palokuntaa saa. Paikalla olleet ovat parhaansa yrittäneet. Sauna oli vanha hirsisauna, josta ei ole jäänyt jäljelle kuin pari alinta hirsikerrosta.  Kun palo on saatu sammumaan ovat sammuttajat lähteneet tiehensä.  Poistumisensa näyttää siltä, kuin olisi paettu yksissä tuumin. Kaikki on jätetty niille sijoillensa ja kukaan ei ole sen jälkeen palannut. Mikäli luonnonsatamalla on ollut hoitaja, ei hänkään ole tullut.  Joku oli ollut hakkaamassa halkoja, halot oli pinottu kottikärryihin vietäväksi saunalle, mutta jäänneet niille sijoilleen, grilliä ei ole käytetty pitkiin aikoihin. Kiireisen lähtijän sandaalit oli jääneet savustusuunin pieleen. Pieni vetomoottori ja sen perässä oleva peräkärry näyttävät ruohottuneen paikoilleen. Myrskyt olivat riepotelleet puihin naulatut kyltit torsoiksi. 

Tämän Tammisaaren luonnonsuojelualueeseen kuuluvan luonnonsataman on täytynyt olla paratiisi.  Saunalta laskeutuvat pienet uimaportaat pitkin kallion koloja kohti merta, kalastajia kävi kalastuslaiturilla ja kalat savustettiin omassa uunissa. Pieniä puutarhatöitä oli tarjolla.  Jos innostusta riitti, voi kävellä parin kilometrin luontopolun joka esitteli saaren monimuotoisen luonnon, on kalliota, suota, kosteikkoa mänty-, ja sekametsää. Vanhasta kalastajamökistä oli tehty pieni museo.  Lampaat pitivät lapsille seuraa.

Ainot joihin paikan surullisuus ei tunnu vaikuttavan ovat lampaat, pari vähän vanhempaa ja muutama keskenkasvuinen. Ne töllistelevät ihmisiä ilmeettöminä, raapivat selkäänsä aitapuihin ja  pienet kipittelevät isompien perässä.

Kiersimme luontopolun, lepäilimme ja jäähdyttelimme  hieman apeissa tunnelmissa matkan loppumisen ollessa jo kohta käsillä.


Nämä eivät näytä tuhkimon kengiltä

20180823_180241.jpg