20180816_184406.jpg

Piispanlinnasta ei mahtunut kuvaan kuin pieni palanen.

 

16.8. Kuressaare

 

Piispanlinnaa ei voi olla näkemättä. Se seisoo venesataman takana muurinsa suojassa.   Valtava linna oli täytetty linnan menneisyydestä kertovalla museolla, kahdella taidenäyttelyllä, Kuressaaren historiallisella museolla, museo ajalta ennen miehitystä, miehitysajan museolla, jossa oli mm. pienoismalli kalastuskolhoosin kalanpurkituslinjasta ja täytetty schäfer joka roikotti kieltään vaarallisen näköisesti vankilan vahdin talutusremmissä, 50-luvun kotimuseo kalustettuine huoneineen. Kaikki tämä tuli minua vastaan, mutta varmaan paljon jäi vielä näkemättäkin. Kenenkään voimat eivät voi riittää kaiken informaation vastaanottamiseen saati sulattamiseen. Puolustustornin ylimpään kerrokseen kiipeävät palkittiin urhoollisuusbonuksena kahvilalla.   Kapu hukkui linnan sokkeloihin jo alkumetreillä, enkä häntä löytänyt edes kahvilasta jonne viimeisenä toivonani kiipesin häntä etsimään.

Kun Kapu vihdoin löytyi nojaamasta linnaan vievän sillan pielestä, lähdimme valloittamaan kaupunkia.  Kaupungin kadut oli kaivettu ylös kaukolämpöverkoston asentamisen tieltä. Keskusaukiolla oli pari kaivinkonetta ja mahtavat läjät katukiviä torin uudeksi päällystykseksi. Kaupungin turisti-info oli kätevästi torin laidalla kaupungintalolla, jossa pääsi ihailemaan istuntosalin tyylikkäitä huonekaluja. Kaupungintalo oli 1600 luvulta. 1600 luvulta oli myös vaakahuone, jonka alkuperäinen tarkoitus oli kadonnut ja siitä oli tullut ravintola.

Lukuisat matkamuistomyymälät ja taidegalleriat yrittävät sinnitellä pölyn ja kaivinkoneiden kylkiäisinä, ikään kuin todisteena siitä, että kysymyksessä on kaikesta huolimatta vanha lomakeskus ja kylpylä.

Puistoravintolan kuistilla mainostettiin ilmaista kitarakonserttia, osana kitaramusiikin viikkoa.  No sinne sitten. Kapteeni keräsi korillisen kuntoisuuspisteitä kuunneltuaan tunnin elektronista, kokeilevaa sähkökitaramusiikkia tehosteineen. Minä luulin tulevani kuuntelemaan klassista kitaraa.  Kolmen, lähes viisikymppisen miehen muodostama bändi oli lajissaan kova sana, mutta me olimme eri aaltopituudella musiikin kanssa.  

 

Kaupungin keskustan nähtävyyksiä

20180816_191905.jpg