Marstrand%20013.jpg

Ison, mustan, räyhäkkään veneen muotoilu tuo mieleen vaaralliset haikalat. Perässä istui turvamies. 

15.8.

Lauantai


Marstrand      Marstrand on Ruotsin varakkaan väestön oma leikkipaikka, jolla on häveliäs menneisyys. Se on ollut tällä samalla paikalla jo 1200 luvulla. Silloin sillinpyytäjät alkoivat saada mahtavia saaliita ja paikkakunta vaurastui. Ruotsiin se liittyi Roskilden rauhan kylkiäisenä 1658 ja tänään tulee kuluneksi 240 vuotta siitä kun Kustaa III antoi Marstrandille vapaakauppaoikeudet. Paitsi itsehallinnon, sai paikka myös uskonnonvapauden, tullivapauden, ja oikeuden kansalaisten vapaseen liikkuvuuteen. Jopa rikolliset saivat asettua tänne asumaan, kunhan ensin tunnustivat rikoksensa saaren viranomaisille.


      Sotien vaivaamille eurooppalaisille Marstrad oli taivaan esikartano. Pienellä saarella oli yli sata kapakkaa ja meno oli sen mukainen. Kalastajat saivat runsaita sillisaaliita ja rahassa löytyi. Tässä ulkorannikon saaressa oli katuvalot niinkuin Pariisissa. Se oli yksi maan varakkaimmista kaupungeista. Saarella menikin hyvin niin kauan kun silliä riitti, mutta äkkiä sillit loppuivat ja kaupungin loisto alkoi himmentyä uhkaavasti. Vapaakauppastatuskaan ei kestänyt kuin vuoteen 1808. Ruotsalaiset saivat tarpeekseen rikollisten organisoimasta salakuljetuksesta ja kaiken maailman kauppiaista. Sillikaudet tulivat ja menivät, ja kaupungin tulotaso lainehti sen mukaisesti. Sillit hävisivät tällä haavaa lopullisesti 1898 eivätkä ole vielä tulleet takaisin.


     Mutta ei hätää, kuningas Oskar II oli ottanut tavakseen käydä Marstadissa kylpemässä ja missä kuningas, siellä kuninkaan kaverit, ja kunkuilla on aina paljon hyvätuloisia kavereita. Kun hienommalla väellä on tunnetusti runsaasti vapaa-aikaa, he viihdyttivät itseään opettelemalla purjehtimista, ja niin Marstadista tuli Ruotsin aatelisten ja varakkaan yläluokan purjehduskeskus.


     Statuksensa se on säilyttänyt, mutta kun Ruotsin kansankoti on jakanut varallisuutta laajemmallekin, on keskukseen löytäneet tiensä myös turistit ja varattomammatkin purje- ynnä muiden veneiden omistajat. Lueskelin aikani kuluksi herra Harteliuksen kirjoittamaa kirjaa vuodelta 1869 Om luft och bad vid Marstrand. ”Mikään ei ole parempaa ihmisen terveydelle kuin oikeansorttinen ilma ja ja vesi. Se parantaa kaikki vaivat.” Kylpylää en ole vielä löytänyt. Runsaasti somia puutaloja kyllä, sekä paljon purjeveneitä sekä isoja, ilkeän näköisiä moottoriveneitä. 


      Ruotsin lomailun huippusesonki päättyy tänään ja sen jälkeen hinnat halpenevat. Mastrandin rantakadulta löytyvät eilen huippukalliit tänään huippuhalvat merivaatteet. Huominen päivä kulunee ihanasti pläräillessä kauppojen ale-valikoimia. Lupaan tehdä uskomattomia löytöjä.


             Päivä oli muutenkin onnistunut. Ohjasin veneen tänne mukavassa, aurinkoisessa myötätuulessa, enkä aiheuttanut yhtään vahinkojiippiä. Sadekin tuli vasta sitten kun olimme jo tiukasti kiinni laiturissa.


                                                                            *************


Marstrand%20011.jpg

Voi miten ihanaa!