Varberg%20001.jpg

Kirkas taivas, navakka tuuli, hyvä veto,  kuohuja keulassa. 


21.8.

Perjantai


Halmstad


         ”Vielä siitä karilleajosta,” Kapu muisti sen vielä. Olihan se meidän ensimmäinen haveri. ”Luin venelehdestä, kun joku merenkulkija oli samalla tavalla ajanut karille. Sama vika kuin meilläkin, liian pieni mittakaava. Kun mittakaavaa pienennetään isomma kattavuuden saamiseksi, samalla pienet asiat painuvat piiloon. Niinkuin nyt matalikko, joka onnistuttiin sattumoisin löytämään. Tälle toiselle aavalla karille ajaneelle tuli meitä isompi vaurio. ja hän halusi vakuutusyhtiön maksavan veneen korjauksen. Vikahan ei ollut hänen vaan GPS:n mittakaavan. Mies tietysti hävisi kiistan vakuutusyhtiön kanssa. GPS:ään ei saa koskaan luottaa, vaan pitää lukea paperikarttaa samanaikaisesti. ” 


         ”Kiva kun ei ollut mun vika, vaikka minä tuon aarteen löysin,”sanoin.” Olen tehnyt niin paljon virheitä, että jos olisin ymmärtämättömyyksissäni ajanut veneen karille, vaikka olisit juuri vaatinut matalikon kiertämistä, olisin alkanut nyyhkyttää itsetunnon rippeiden valuessa ulos silmistä.”


           Eli toisin sanoen, mikäli meille olisi käynyt isompi haveri, olisi kaikki korjaustoimet pitänyt maksaa omasta pussista. GPS:n ja paperikartan lukeminen yhtä aikaa veneen ohjaamisen ohessa, on taitolaji, jonka harjoittamista olen sivusta seurannut. Kapu on siinä hyvin taitava. Mutta vahinko sattuu taitavallekin. Matalikkoja olemme karttaneet kuin neurootikko hämähäkkiä. Vain silloin kun olemme etsineet luonnonsatamia ankkuroitumiseen, on saaren suojassa oleva matalikko juuri sitä mitä on haluttu. Mutta sehän on jo ihan toinen juttu.


                                                                                    ***********

          Teimme merellä matkaa Halmstadiin yhdeksän tuntia. Olimme pakotettuja luovimaan, ja se lisäsi matkaa. Niistä kolme ensimmäistä ajoin minä. Oli navakka tuuli, sain vääntää ruoria oikein olan takaa. Kapu ajoi loput kuusi tuntia, ja makaa nyt tonnikalakastikkeella täytettynä, suklaahippuja viiksissään salongin sohvalla.  


P7210009.jpg