IMG_1698.jpg

Alkmaarin meri. Näyttää kuitenkin vain hieman irti päässeeltä kanavalta.

 

10.5. Alkmaarista Amsterdamiin

 

Pääsimme vihdoin matkaan. Koneesta kuulunut kolina oli potkuriakselin tärinä 2000 kierroksella. Vika korjattiin moottorin asentoa korjaamalla.  Kapu väitti, että vika ei ollut suuri, mutta työasento vaikea. Hän olisi tarvinnut sormet joissa olisi ollut kymmenen niveltä, tai ainakin kuusi. Korjaamaton asentovirhe olisi antanut potkuriakselille mahdollisuuden tehdä muusia koko moottorista.

Tämä oli neljäs kerta, kun kuljimme matkan Alkmaarista Amsterdamiin tai toisinpäin.  Reitti oli tuttu, mutta sille sijoittuvien kolmentoista kääntösillan ohitus otti hermoon. Taisi tulla veneen hohtavaan kylkeen ensimmäinen laitakosketus.  Siltaa lähestyttäessä ei voi olla varma onko siltavahti katsonut ulos ja valmistautuuko hän nostamaan sillan, vai pitääkö odottaa proomulaivuetta, jotta kaikki voitaisiin päästää läpi samaan aikaan. Jos ei mitään tapahdu, voi yrittää soittaa hänelle ja anoa sillan nostoa.  Siltä osin kaikki sujui paremmin kuin hyvin.

Reittiin kuuluu myös yksi sulku jolla tasataan veden pintaa. Sisään päästiin yhdessä noin viisikymmentä metriä pitkän juhlimislaivan kanssa. Onneksi laiva oli tyhjä, sillä miehistön, jos kapteeninkin sulkutoiminta oli lähempänä mehevää perheriitaa kuin soveliasta yhteistyötä. Olisi voinut olla 500 ihmistä kuuntelemassa sanailuamme.  Veneemme miehistö oli pudota tuoksinassa veneen ja laivan väliin, kun keksi luiskahti hänen yrittäessään pitää kahdeksantonnista Blue Swania etäällä partyvene Mirandasta.  Samalla muistui myös mieleen, miten helposti voi mereen pudota.

Kanavan rannalle kasvaneen Zanndamin kaupungin voisi uskoa kasvattavan kaakaota.  Ilmassa leijailee lapsuuden muistoista tuttu maitokaakaon tuoksu.   Äiti teki Van Houten kaakaota kun tuli koulusta. Kaakao tulee Zanndamista, vaikka kaakao ei taida Hollannissa kasvaa.

Kun saavuimme Sixhaveniin, joka on kotisatamamme, oli pakko todeta, että moottorin vika ei ole tyystin poissa. Konekoppa on avattava ja ryhdyttävä säätöruuveja justeeraamaan.

 

IMG_1700.jpg

Leffamuseo "Eye" ja näköalatornitalo. Jos laivanvarustukselta ennättää voisi mennä leffaan tai katselemaan maisemia.. Sixhaven on tuosssa oikeassa laidassa.