20190728_195255.jpg

Rönnskärin pooki. Ikkunan takana päivystivät luotsit saapuvia laivoja, että tiesivät lähteä vastaan opastamaan.

28.7. Rönnskär

Piti ostaa polttoainetta ennen Vaasasta lähtöä. Yleensä dieselpumppu löytyy rannalta helposti, mutta ei Vaasassa. Pumppua etsittäessä konkretisoitui, kuinka jakautuneet kaupungin purjehduspiirit olivat.   Ensimmäinen, lähinnä kaupunkia oleva oli ruotsinkielisten, seuraava merelle päin oli moottoriveneiden omistajien, kolmas satama suomen kielisten purjehtijoiden ja sitä vastapäätä toisella puolen salmea piilossa katseilta oli työväen pursiseura. En tiedä mistä muut seurat diiselinsä hakivat, mutta vain työväen pursiseuralta löytyi dieselpumppu. 

Matka Vaasasta Rönnskäriin ei ollut pitkä, mutta täynnä kiviä ja kareja.  On se kumma, neljään viikkoon ei ole tuulta saatu purjeisiin ollenkaan, ja sitten kun saadaan, sitä saadaan yks kaks niin paljon, että varmasti riittää. Tiukka koillistuuli ja ristiaallokko veivasi venettä ja siinä samalla miehistöä. Purjeen laskeminen tuulessa vei voimat sekä purjeen reunassa riippuvalta kapteenilta, että ruoriin takertuneelta miehistöltä. Siitä selvittiin ilman karille ajoa, mutta ajettiin vahingossa juuri sen paikani ohi, josta piti käännyttämän vanhalle luotsiasemalle.  Tunti siinä meni, ennen kuin oikea paikka löytyi. Kapu oli nolo kuin häistä myöhästynyt sulhanen. ” Mä luotin vaan plotteriin, enkä katsonut paperikarttaa. ”Hän mutisi korvat luimussa.  Neljän tunnin matka taittui viidessä tunnissa.

Saarella oli ollut joskus luotsiasema. Luotsien perheet elivät pienellä saarella ympäri vuoden. Talot on pidetty hyvässä kunnossa ja vuokrattu eri järjestöille.  Metsähallitus ja Vaasa Segelföreningen rahoittavat.  Pienillä saarilla on aikoinaan asunut useita satoja ihmisiä. On taatusti tarvittu naapurisopua. Mahtoi olla eristynyt olo noin kelirikkojen aikoihin, ja joskus muulloinkin. 

20190728_195429.jpg

Saarella ei ollut kenttää, joten sääkartoille pääsy ei onnistunut.  Laiturissa oli kumminkin toinenkin vene, jossa tiedettiin, että huomenna iltapäivästä nousisi reipas tuuli, jonka pöllytettäväksi emme halunneet joutua. Päätimme lähteä yhdessä aamulla kello viisi, jotta ehtisimme Ruotsin rannikolle jo hyvissä ajoin suojaan tuulelta.

20190728_200949.jpg

"Tulisivat jo, että sais edes sanomalehden."