20190723_160955.jpg

Raatihuone takaapäin. Parkkipaikka on toisella puolella.

23.7. Kaskinen

Olemme tulleet minikaupunkiin, jossa on minivähän asukkaita (1200). Vierassatama on kuin jonkun koti, johon tullaan käymäselleen. Kaikki on niin kodikasta ja sekaisin. Pari risaa ikkunaa ei häiritse ketään. Olemme jo ehtineet tottua huolellisesti vahdittuun kuriin ja järjestykseen, joka vallitsee vierassatamien palvelutiloissa.  Ei täällä! Kakkuvitriinin takana istuva nuori tyttö oli eeskäypä, Hän avaa oven pesutupaan ja valittaa, ettei osaa käyttää pyykin kuivuria. Koneessa on hänen omat vaatteensa ja pöydällä odottaa vielä kolme säkillistä pestävää.  – Voi ne on meidän, voitte ihan hyvin nyt panna pyykkinne koneeseen. Minä panen nämä narulle kuivumaan, hän sanoi.  Kun pestyt vaatteemme oli aika panna kuivuriin, jouduin kutsumaan insinöörituttavani apuun. Kone alkoi välittömästi toimia, kun sähköpistoke työnnettiin pistorasiaan.

Lähdimme kaupungille kävelylle.   Kaupunkiin on vaikea minunkaan eksyä. Se on saarella ja kadut ovat suoria ja muodostavat neliöitä, ei mitään sekavia kadunmutkia ja meluavia nuorisojoukkoja. Vaaraa edustivat vain puutalojen pihoilla räksyttävät koirat.  Kaupungin erityispiirteenä mainittakoon heinäseipäät, jotka selvästi oli tarkoitettu pihalla märehtivien lampaiden ruokkimiseen. Kauniita vanhoja puutaloja on kadunvieret täynnä.  Jotenkin kaupunki on täytynyt ajan kuluessa hiljentyä, koska muutama kunnollisen kokoinen ravintola ja tilava juottamo olivat päässeet rapistumaan. Kadut olivat leveitä. Arvelimme sen johtuvan aikaisemmin toimineen hevosvetoisen liikenteen tarpeista.

20190723_154807.jpg

 Vuonna 2015 kunnassa oli 479 työpaikkaa.  Rahaa oli kuitenkin löytynyt uuden kirkon rakentamiseen. Tiilinen moderni luomus ei oikein sopinut ympäristöönsä.  Raatihuone oli jouduttu siirtämään isompiin tiloihin entisestä palokunnan talosta. Palokunnan talossa oli ollut myös poliisin päämaja. No – poliisi ei enää päämajaa tarvitse. Se lakkautettiin. Samoin kuin palokuntakin. Palokunnan talon alakerrassa on kumminkin apteekki.

Oli muuten tähänastisen purjehdusretkemme paras päivä. Vihdoinkin purjehdimme lempeässä laitamyötäisessä ihan Kaskisten satamaan saakka. Kapteeni myhäili tyytyväisenä.

20190723_162651.jpg

Tämä entinen uhkea paloasema/poliisitalo/kunnallishallitus on kaupungin upein melkein tyhjä rakennus.

20190723_162005.jpg

Moderni kirkko,kaupungin laidalla. Sinne kävelee satamasta kymmenessä minuutissa.