20190710_162701.jpg

Vesipyörä liikutti muinoin vasaraa.

10.7. Mathildedal

 

Ottilia Mathilda rakastui vapaaherra Victor Bremeriin ja koska rakkaus oli molemminpuolista tuli hänestä Victorin toinen vaimo.  Paitsi Victorin hän sai nimiinsä kokonaisen kylän ja pääsi emännöimään nimeään kantavaan kartanoon. Victor piti joen varrella ruukkia, jossa teki kankirautaa. Paikan halki kulki joki, josta saatiin puhtia voimavasaralle. Kankiraudan teosta tuli historiaa ja kartanossa on nykyisin leipomo, josta saa taivaallista juureen leivottua ruisleipää ynnä muitakin leipälaatuja.  Entinen kartanon ”parempi puoli” on kalustettu kahvilaksi.

Kylästä löytyy myös pienpanimo, hotelli, pienyrittäjien naisten vaatekauppa, antiikkikauppa,taidekauppa,kahvila kirjastoineen, polkupyörävuokraamo, museo ja vetonaulana alpakkatarha ja alpakasta valmistettujen neuleiden myymälä, sekä tietysti yöelämän keskus, ravintola Terho.

Kuulostaa suureellisemmalta kuin itse asiassa on. Aamulenkillä lähdin juoksemaan ainoaa satamasta poispäin vievää tietä. Odotin joka hetki tulevani kylään, jonka piti olla pittoreski vanhan ruukki, mutta kun olin hölkännyt Teijon luonnonpuiston ohi ja edessä oli pelkkää kuusien reunustamaa asfalttitietä, päättelin, että olin epähuomiossa juossut Matildedalin ohitse. Näin olikin päässyt käymään. Takasin tulomatkallakaan en törmännyt kylään, ainoastaan tienhaaraan, joka johdatti pienpanimoon.  

Lähdimme Kapun kanssa myöhemmin uudelleen etsimään ja kylä oli juuri se mäki, jota olin venesatamasta lähtenyt kipuamaan. Laitumella heinää jauhavia alpakkoja olin luullut lehmiksi. Rannan tuntumassa oli vanhoihin ruukin rakennuksiin saatu mahtumaan kaikki alussa mainittu.

Vierasvenesatamassa 288 venepaikkaa. Ihmettelimme eilen illalla liki tyhjää satamaa. Vielä aamullakaan ei ollut ilmestynyt lisää veneitä. Kun iltapäivällä palasimme tutkimusretkeltä, oli satamaan pölähtänyt varmaan sata pienvenettä ja koko satama kuhisi väkeä. Lounasajan jälkeen oli taas tyhjää. Rannassa oli näyttävä myynti-ilmoitus. Koko venesataman palveluineen oli myynnissä 3,9 milj.eurolla. Hyvin asioista perillä olevan tahon mukaan myynti-ilmoitus oli satamassa jo viime vuonna.

 Matildedal on Suomen vilkkain turistikohde. 120.000 kävijää vuonna 2017 ja noin 100 vakituista asukasta.

20190710_112357.jpg

Näin kesällä ei palele, vaikka ei oo turkkia